Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Det är egentligen vädret, värmen och fukten, som avgör om det är rötmånad för maten eller inte. Så fort det blir varmare är det extra viktigt att hantera maten med större omsorg. Traditionellt brukar vi annars kalla slutet av juli och augusti för rötmånad, men med förädrat klimat får vi tänka om.
Maten förstörs extra snabbt när luften är varm och fuktig, då trivs bakterier och mögel extra bra och kan föröka sig snabbt. De sköna sommartemperaturerna gör att du bör vara särskilt försiktig med hur du förvarar och tillagar maten. För det är inte bara på utlandsresan som du kan drabbas av orolig mage eller magsjuka på grund av det du äter. Även här hemma frodas bakterierna i vår mat när temperaturen stiger och möglet får snabbt fäste och kan orsaka matsvinn och sjukdom.
Ta det kallt
Nu när det är varmt och fuktigt är det därför extra viktigt att hantera maten rätt och riktigt för att inte bli sjuk av maten samt för att minska onödigt svinn. Ställ snabbt in livsmedel i kylskåpet då du tagit det du behöver, ta bara fram lite bröd ur frysen åt gången och köp frukt i omgångar. Just under dessa perioder kan det vara befogat att förvara frukt (ej bananer) i kylskåpet. En kylväska med kylklampar i kan vara bra att ta med till butiken för att hålla kylkedjan hela vägen. Mögelsporer och vissa bakterier finns naturligt överallt, även i mat, så vi får anpassa våra rutiner för att minska riskerna.
Ställ fram lite mat i taget och ställ den då helst i skuggan. Fyll hellre på faten efterhand än att att ställa fram allt på en gång. Känslig mat kan placeras på kylklampar om det behöver stå framme en stund.
Köp lite i taget och undvik kondensbildning
Även om du inte blir sjuk av maten märker du av rötmånaden till exempel genom att bröd, grönsaker och frukt möglar snabbt, mjölken surnar/ruttnar och kanske att juicen som stått framme en stund börjar jäsa. Handla därför inte så mycket mat åt gången så maten omsätts snabbt.
Undvik kondensbildning och byt förpackningsmaterial till rent och torrt material om det bildas fukt i påsar eller förpackningar. Kondens bildas när varma möter kallare temperatur, exempelvis om ett livsmedel legat i solen och sedan kommer in i skugga eller kyl igen. Kondens (fukt) gör att mat ruttnar och möglar snabbt. I frysen bildas det iskristaller när temperaturen varierar. Maten blir inte ohälsosam, men den kan bli torr och få sämre ätkvalitet.
Mögel - dålig smak och giftbildning
Mögel ger inte bara dålig smak, gifterna som bildas kan i vissa fall också orsaka allergiska reaktioner, vara cancerogena eller vara skadliga för t ex njurarna. Grundregeln är att hela livsmedlet ska kastas om det börjat mögla, med undantag för hårdost där mögelangreppet kan skäras bort med marginal och kraftigt sötad sylt där också möglet kan tas bort och resten användas. Mögel som finns på färsk frukt och färska grönsaker är vanligtvis inte lika farlig men det kan smaka mycket illa. Mögliga nötter ska inte ätas.
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra