Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Blåbär

Tänk att en mörk vinterdag fylla en tallrik med djupfrysta blåbär och hälla varm mjölk över. Som ett trolleri så är man tillbaka i blåbärsskogen en varm sommardag! Bären smakar som nyplockade – rekommenderas! Eller lägg lite frusna bär i den varma gröten så tinar de på nolltid och du kan få lite sommar hela vintern.

Hälsosamt bär i hela landet
Blåbär är ett mycket nyttigt bär! Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat som är bra för oss. Det uppges ofta att blåbär kan förstärka mörkerseende men det vetenskapliga stödet för det är tveksamt.

Blåbär är vildväxande, intensivt blå bär – finns i skogarna men även i t ex bergsskrevor över hela vårt land. Tillgången kan variera mycket mellan olika delar av landet beroende på frost under våren, mängd regn och sol osv. När det är blåbärsår så passa på att plocka!

Oömma kläder, fika och gps
Plockningen kan bli en skön avkoppling och mental återhämtning. Oömma kläder som gör att plockställingen kan varieras och samtidigt skyddar mot fästingar och ev myggor är en bra start, kanske myggmedel. Lyssna på skogens ljud och filosofera i din egen takt när du plockar, eller hör på intressanta poddar eller en bra bok om du inte har sällskap med dig. En god men enkel fika förgyller alltid. Vatten om det är varmt och laddad mobil med gps är bra att ha. 

Blåbär är mångsidiga
Men vad kan man göra med blåbären förutom att äta dem färska? Fyll frysen och prova att använda dem på nya sätt hela året!
Blåbär tinar på nolltid i gröt eller blåbärsgröt på mannagryn eller rågmjöl. Och blåbär är också fantastiskt till bakverk – till exempel blåbärskaka eller paj – smoothies, glass och i yoghurt. Och diverse desserter, som t ex blåbärspannkaka, gino eller att servera dem med vaniljyoghurt och rostat havresmul. Naturligtvis passar de också utmärkt till sylt och saft. En god saft kan kokas på blåbär och rabarber.  Och blåbärssoppa inte att förglömma! Vinäger som kryddas med blåbär är gott att ha i köttmarinader, steksky osv.

Förr fick man torka bären om man ville spara dem. Det tjocka skalet med vaxhinnan gör att torkningen går långsamt och kräver mycket energi. Därför är det bättre att frysa bären. Ta bara upp så mycket som går åt för tillfället. 

Förvara i kyl eller frys
De färska bären bör förvaras så nära noll grader som möjligt.
I frysen står de sig minst ett par år. De behöver inte sockras. Det räcker att rensa, skölja, låta rinna av och sedan frysa in. Jag brukar frysa in i lådor och ta fram den mängd som behövs för tillfället. Ett annat sätt kan vara att frysa in i plastpåsar i tunna paket så är det ännu enklare att bryta loss den mängd du behöver.

Luftig blåbärspannkakaBlåbärspaj , Smoothie , Blåbärsmuffins