Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Rönnbär – en lysande del av hösten!

Nu lyser rönnbärsklasarna röda och granna på träden och är verkliga dekorationer på höstdagarna. Men rönnbären är inte endast njutbara för ögat utan även för gommen! Man kan använda dem till sylt, marmelad, gelé, dricka och mycket annat gott.

Besk smak försvinner vid frysning
Rönnbären har en något besk smak som uppskattas av många. Föredrar man en något mildare smak på rönnbären kan man vänta med att plocka dem tills efter en frostnatt för mjukare smak. Eller kan man plocka bären och själv frysa dem innan man använder dem. På detta sätt kan man själv åstadkomma en frostnatt med frysens hjälp, om vädrets makter inte ställer upp.

När ska man plocka?
Man kan plocka rönnbären så länge de finns på träden. Men om man ska göra gelé av dem ska man helst plocka dem i början av säsongen då de är mest pektinrika.
De går utmärkt att frysa in och sedan ta upp dem och använda till t.ex. sylt senare.

Hållbara
Rönnbären är mycket hållbara om de är konserverade på något sätt. Detta beror på att de innehåller ett naturligt konserveringsmedel, sorbinsyra, i stor mängd. Det gör att man inte behöver tillsätta så mycket socker för hållbarhetens skull. Sockret kan dock behövas för smaken!