Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Woken är het igen

Wokmatlagning är snabbmat där du kan ta vara på alla färska, fräscha grönsaker - blanda med kött, fisk eller vad du vill! Krispiga grönsaker i en härlig woksås blir en hel middag eller tillbehör till kött, fisk eller kyckling. Bäst wokar man i en wokpanna, men en vanlig stekpanna (gärna med lite högre kant) går också bra.

Asien var först
Woken är det redskap som används i olika former under olika namn i hela Asien. En bra wok går till och med i arv från generation till generation. Den karaktäristiska runda formen har två syften. Dels utnyttjar man värmen från elden effektivt, dels kan råvarorna rotera utan att ramla ur.

Det asiatiska köket är populärare än någonsin. Det passar bra in i snabbmatens tid, då vardagsmaten helst ska bli klar på en kvart. Många har också varit ute och rest österut och inspirerats av alla fräscha råvaror och nya smakupplevelser. 

Mycket grönsaker och frukt
Ris är den främsta basvaran i Asien. Kryddor och örter används rikligt, och ingredienserna i maträtterna är ofta många. Man använder också mycket rotfrukter, grönsaker och frukt. Detta gör maten rik på antioxidanter, vitaminer och fibrer samt på färger och smaker, fördelar vi i västvärlden tagit till oss. 
 
De flesta livsmedelsbutiker har numera speciella hyllor med ingredienser för wokning, allt från såser till groddar och bambuskott. Men egentligen behöver man inga exotiska råvaror. Kött, fisk och grönsaker av alla slag fungerar alldeles utmärkt.

Förbered alla ingredienser
I Asien wokar man traditionellt i olja. Men det går också bra att använda smör eller margarin. Wokning sker snabbt, små mängder mat steks mycket hastigt på stark värme, 170–180°. Därför är det viktigt att alla ingredienser är väl förberedda. Kött och fisk ska skäras i jämna, tunna skivor eller strimlor. Grönsaker med kort tillagningstid som t ex paprika kan skäras i något tjockare strimlor än rotfrukter som skärs tunt. Ris och såser ska också vara klara innan du börjar att woka maträtten

Artikelns sökord
Wok, wokmaträtter, wokpanna, wokning, woka