Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Palsternacka

"Den som äter palsternackor, han går inte av för hackor"

Palsternackan med sin milda, runda och söta smak är en härlig rotfrukt som har säsong hela året om – men är som allra bäst nu när den kommer så gott som nyskördad direkt från jorden. Det är en mycket gammal kulturväxt, känd och odlad av de gamla grekerna och romarna. Den spreds till Nordeuropa på medeltiden.

Palsternackan har sin plats och passar tillsammans med andra grönsaker och rotfrukter i mustiga grytor och soppor – med eller utan kött. Den fungerar också som ensamrätt gratinerad med en god ostsås eller svampstuvning eller varför inte råriven i matiga sallader. Vill man ha en ny smak på potatismoset så låter man några palsternackor koka med och som sedan mosas med potatisen.

Palsternackor bör förvaras kallt, +2-4° och skyddas mot uttorkning. De bör inte läggas i plastpåse, eftersom det ofta blir för tätt vilket kan ge upphov till röta.