Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 


Squash, zucchini, courgette – kärt barn har många namn

Italienarna säger zuccini, fransmännen courgette och här i Sverige gör vi om i USA och kallar den för squash. Squash är en grönsak som är släkt med både pumpan, gurkan och melonen och som finns i en mängd varianter med olika storlekar, former och färger. Squash kommer ursprungligen från Sydamerika där den odlades av indianerna långt innan européerna kom dit.

Den gröna grönsaken som vi i Sverige oftast kallar för squash är den omogna frukten och då man kan äta allt, såväl kärnor som skal. Om man låter frukten utveckla sig på plantan och bli riktigt mogen blir den en vanlig pumpa som kan användas till att sylta. Då är skalet och kärnorna för kraftigt för att äta.

Laga squash
Squashen är verkligen användbar till det mesta. Liten squash kan man äta rå i sallader och använda ungefär som gurka. Men Squashen är även perfekt att woka, steka och grilla och kan då användas på många olika sätt. Skivor av squash kan vändas i mjöl eller kikärtsmjöl och kryddor för att stekas och ätas som tillbehör eller en förrätt med en raita till. Lätt kokt är squashen god som tillbehör till kött och fisk. Den kan också delas och fyllas med exempelvis köttfärssås eller svampstuvning och bakas i ugnen. Squashen är fantastisk om ingrediens i grytor och grönsaksröror, då man tillsätter den alldeles i slutet av kokningen. Squashen är en självklar ingrediens i den klassiska franska grönsaksgrytan ratatouille. Tänk på att den har mycket kort tillagningstid. Den ingår även i recept på kakor och puddingar.
De flesta squash-varianter har liknande smak och går att ersätta med varandra.

Förvaring
Zucchini ska förvaras svalt men inte iskallt, helst svalt (ca 7-10°C) - då kan den hålla sig upp till ett par veckor. Den kan tom ligga i rumstemperatur med lång flera veckors hållbarhet om den slås in i t ex plast men om själva stjälkfästet är utanför plasten. Detta förvaringssätt förutsätter att skalet är komplett, oskadat.

Skördas innan mognad
Squashen finns att få tag på hela året om. Under vinterhalvåret importerar vi squashen, men under sommar och höst har vi svensk squash i affärernas grönsaksdiskar. Den zucchini som säljs i svenska butiker har skördats innan de har blivit färdigmogna och då man kan äta allt på zucchinin, både kärnor och skal. Men det råder delade meningar om när zucchinin bäst ska skördas. När frukterna blir stora blir både kärnor och skal för kraftiga för att äta. Detta är anledningen till att man ibland läsa i recept att zucchinin ska skalas och kärnas ur. Färdig mogen zucchini, som alltså har fått mogna ordentligt innan skörd blir smakrikare med en sötaktig ton och lämpar sig till syltning, ungefär på samma sätt som man syltar pumpa.
 

Paj med squash, grönt och getost | Svampfylld squash l Blomkålspizza med squash och citron | Ratataouille |Fyllda pastarullar | Squashsoppa med ost | Sommarfritata | Linssallad med squash och dill | Potatisgratäng med svampa och squash | Linssallad med squash,rödbetor, feta; Falsk ostkaka