Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Potatismos lyfter höstmaten!

När höstmörkret faller kliver vi in i värmen, tänder ljusen och längtar efter varm och mustig mat med fylliga smaker. Mat som inte bara smakar och mättar, utan också doftar i köket och gör så att både kropp och själ mår bra. Med hösten kommer skördetid och butikerna fylls med olika sorters potatis, betor, rotfrukter, nyplockad svamp, bär och färska örter. Nu är kanske den bästa tiden på hela året att laga god mat med mycket doft och smak. Och vad passar bättre till än ett gott potatismos!

Potatismos – enkelt, snabbt, gott
Potatismoset är en rätt som försvinner från matbordet i samma veva som första färskpotatisen tar plats där! Men nu är det tid för potatismos igen (eller potatispuré som man säger på de finare krogarna). Till potatismoset väljer du mjölig potatis, det kan vara Fakse, Asterix eller någon annan god mjölig potatissort. Skala och dela potatisen i mindre bitar för kortare koktid. Potatismos är snabbmat! Pressa potatisen och mosa den med elvisp (el använd en potatisstöt), tillsätt varm mjölk, en klick smör och smaka av med salt och nymalen peppar. För extra smaksättning tillsätt lite riven muskot. Somliga vill ha mos med små potatisbitar i, andra vill ha mer puré liknande konsistens. Vill man variera moset låter man lite palsternacka eller morot koka med och som sedan mosas tillsammans med potatisen Prova dig fram!

Förvara mörkt och svalt
I september och oktober skördas all höst- och vinterpotatis. Den har fått mogna i jorden och är därför tålig med ett lite hårdare skal. Efter skörd flyttas den in i kyllager så att den ska hålla och kunna njutas i matlagningen hela vintern. Mörkret är också där potatisen trivs allra bäst. Förvara alltid din potatis mörkt och svalt, helst vid +4-6°. Lägg den i kylskåpet om du inte har en matkällare att ta till. Då håller potatisen längre, behåller sin fina kvalitet och smakar så gott som nyskördad när du ska laga den.

Tillbaka>>>