Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Mustiga grytor

Långa, mörka höstkvällar lagar vi gärna väldoftande grytor - värmande, mustiga och härliga att samla familj och vänner kring. Ett tips är att köpa billigt, prisvärt nötkött t. ex. högrev och koka länge! I en köttgryta blommar verkligen smaken ut när köttet får sjuda i spadet försiktigt under lång tid. Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och mustigt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt.

Välj kött till grytor

Köttgryta är härlig höst och vintermat och eftersom det går att variera grytor med olika grönsaker, rotfrukter, kryddor och spad är risken att tröttna minimal. Allt kött går att använda, även om det finns en del styckningsdetaljer som är vanligare att använda till grytor än andra. Det är t.ex. högrev, bog (märgpipa) eller bringa av nötkött eller skinka, bog och kotlettrad av gris. Av kalv- och lammkött används oftast rygg, bog eller bringa.

Koka länge

Högrev, bog (märgpipa) eller bringa av nötkött är det köttet som passar bäst till riktigt mustiga nötköttgrytor som kokar länge. Du kan givetvis välja färdigskurna grytbitar men oftast blir det både bättre och billigare att köpa ett helt stycke kött som man själv skär ner till grytbitar. Räkna med ca 100-125g kött per vuxen person och ca 75-100g för barnen.
Ska det vara med eller utan ben? Ja, det är en smaksak. Benfritt kött är lättare att hantera, men ben bidrar med must och smak åt grytan.

Jämnstora bitar 

Oberoende av om du köper en bit kött eller färdiga grytbitar är det viktigt att köttet är skuret i jämnstora bitar. Annars får de olika koktid och de små bitarna blir överkokta innan de stora är färdiga. Detsamma gäller de grönsaker och rotfrukter som du kanske tillsätter i grytan. Kom också ihåg att färskare rotfrukter har kortare koktid än lagrade vinterrotsaker. Koka gärna grytbitarna tills de är nästan är klara innan rotfrukterna tillsätts.

Långkok är snabbmat

Långkok är i själva verket snabb mat! Och det blir å otroligt gott. Eller vad sägs om rätter som kalops och boeuf bourguignon. Mustigt och smakrikt och kräver i själva verket så lite tid i rent arbete. Medan grytan puttrar långsamt på spisen kan du läsa en god bok, sticka ut på promenad eller bara umgås.

Förbered och frys in

Passa på att göra dubbel eller tredubbel sats när du gör köttgryta eftersom det oftast är perfekta rätter att spara och värma till middag en annan dag. Eller varför inte bryna köttet och koka det nästan färdigt. Frys in köttet med buljong i lagom stora förpackningar för familjen. Sedan är det bara att tina, tillsätta säsongens rot- eller grönsaker och koka färdigt.

Tips på grytingredienser

  • finhackade vitlöksklyftor, halverad eller hel smålök och grovt skurna morötter och palsternackor
  • Skalade och klyftade schalottenlökar, små hela champinjoner och knaperstekt bacon
  • Kålrot, rotselleri och purjolök i grova bitar
  • Finhackade vitlöksklyftor, klyftade schalottenlökar, kronärtskockshjärtan, skogssvamp eller små hela champinjoner
  • som spad är det gott med t ex krossade tomater, öl, rött vin eller en god fond spetsad med lite gelé eller messmör.

Läs mer om grytor | Mustig lammgryta | Strimlad högrevsgryta | Kalops |
Renskavsgryta | Dillkött på klassiskt vis | Indonesiskt köttgryta
Recept hittar du i vår receptbank>>>

Artikelns sökord
Grytor, Köttgrytor, Långkok, Grytingredienser, Mustiga grytor, gryta, tillaga gryta