Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bruna bönor

Bruna bönor är en variant av trädgårdsbönor, som tillhör ärtväxterna och är en nära släkting till vita bönor. Bruna bönor odlades redan i 1600-talets Sverige. Idag odlas de på Öland, där klimat och kalkhaltig jordmån passar bra för odling.

Idag säljs bruna bönor torkade. En önskedröm vore att det fanns bruna bönar att köpa som är blötlagda och kokta – färdiga att användas direkt i sallader, grytor och annat gott. Så här långt är den som vill använda bruna bönor hänvisad till att lägga dem i blöt (minst ett dygn, då blir de lättsmälta) och sedan koka dem. Passa på då att göra ”storkok” blötlägg en större mängd som sedan kokas och fryses in i lagom stora förpackningar.

Vad ska man laga av bruna bönor? Den traditionella svenska rätten är att laga till dem "med sött och surt" som det brukar stå i kokböcker från 1800-talet, alltså med sirap och ättika, och äta dem med stekt fläsk. Bruna bönor med stekt fläsk är klassisk svensk husmanskost. Sverige är det enda land som, på detta sätt, serverar bruna bönor med sötsur sås. Många tycker att detta är en himmelsk rätt, andra är reserverade inför husmanskost av det slaget.

Blicken man mot Italien finns det där många enkla rätter med bönor. Exempelvis serverar man gärna borlottibönor bara kokta, smaksatta med salt och peppar, ringlar lite god mild olivolja över bönorna där de ligger på tallriken, och äter dem ljumma. På grund av att vi får influenser från andra länder och kulturer där man använder baljväxter i sina maträtter så finns idag en rad spännande maträtter med olika bönor i.