Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Bröd till varje måltid

Brödkulturen blomstrar i Sverige, brödintresset är stort och vi äter massor av goda bröd. Och det godaste brödet bakar du själv. Bara doften av nybakat bröd gör det väl värt besväret.

…för näringens skull

Bröd innehåller mycket fibrer som mättar länge, men också vitaminer och mineraler. Uppmuntra gärna barnen att äta bröd till varje måltid och gärna en smörgås med magert pålägg till mellanmål i stället för en bulle. Välj fullkornsbröd minst hälften av gångerna, och helst bröd med nyckelhålsmärkning. De innehåller mer fibrer men mindre salt, socker och fett, än bröd som inte får nyckelhålsmärkas och är ett mycket bra alternativ för barnfamiljen.
Små barn behöver förvisso fibrer, men inte lika mycket fibrer som vuxna. Därför kan det vara bättre att servera mindre fiberrikt bröd till barnen.

…för njutningens skull

Baka något enkelt, något som alla kan vara med på! Att sätta händerna i en deg är en härlig upplevelse, få njuta av doften och smaken av hembakt bröd något alldeles speciellt…

Ur ett historiskt perspektiv
Bröd är ett livsmedel som betytt liv eller död för människor i flera årtusenden. Det dagliga brödet har blivit en symbol för mänsklighetens trygghet och fortbestånd. Mjöl och bröd har varit och är basfödan för människor i alla kulturer. Man vet att människor bakat bröd i nästan 6000 år. Brödet har en enorm betydelse för människan och för många är det huvudfödan. Inte heller har det alltid funnits i tillräcklig mängd, brödet har därför aktats som något nästan heligt i många kulturer. 

Artikelns sökord
Gott bröd, hembakt bröd, fullkornsbröd, fiberrikt bröd, bröd