Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Våffelmackor
Tag två skivor rostbröd. Bred matfett och ev senap på den ena. Lägg en skiva skinka på denna och ev en skiva ananas. Täck med ett par skivor ost. Lägg den andra brödskivan ovanpå. Grädda i osmörat våffeljärn ca 2 min. Servera med morot.

Tunnbrödsrulle

Ett bra alternativ till vanliga smörgåsar är att göra tunnbrödsrullar eller "wraps". Fyll bröden med din favoritfyllning och vik ihop. Enkelt och gott, dessutom lätt att äta. Ta t ex smältost, hackad paprika eller persilja och finstrimlat hamburgerkött eller rökt skinka eller böcklingpastej, finstrimlad purjo eller gurka, grönsallat eller skivad kokt kall potatis och ägg, sardiner, ansjovis eller kaviar. Lufttorkad skinka tomater, basilika och mozzarella är också gott.

Pitabröd
Pitabröd med fyllning är ett perfekt mellanmål. Är man ambitiös bakar man bröden själv och har dem i frysen eller så köpen man färdiga. Gör ett snitt i dem och fyll med olika grönsaker, kött (strimlad skinka el grillad kyckling el tonfisk) och en god yoghurtssås. Garanterat populärt och gott!

5 dl vatten
ca 850 gr vetemjöl special
25 gr jäst
2 msk olivolja
10-15 gr salt
2 msk honung
Gör så här
1. Lägg mjölet, honung, jäst, vatten och olivoljan i köksmaskinens bunke.
2. Arbeta degen smidig och glansig, ca 16 minuter utan salt. Tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
3. Låt degen jäsa under plast i minst 2 timmar, om den jäser upp till kanten trycker man bara ned den.
4. Dela degen i 16 lika stora bitar, ca 60 gr st, och kavla ut varje bit till en rund kaka på cirka 12 centimeter i diameter och 3 mm tjock. Mjöla plåtarna och lägg 4 bröd på varje plåt.
5. Låt jäsa till dubbel tjocklek grädda sedan 4-5 min i 250 graders ugn. Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Detta blir ett perfekt pitabröd, fyll med valfri fyllning och njut. Om du vill kan du göra dem lite mindre i storlek och använda dem som hamburgerbröd.

Snabbpizza i mikro 1 port
Lägg en rund tunn mjuk brödkaka, typ Polarkaka, på en tallrik. Bred på 1 msk tomatpuré. Lägg på rökt skinka eller korv i skivor eller strimlor och 1 skivad tomat. Strö på 1/2 tsk örtkrydda. Lägg på några oliver och överst 1/2 dl riven ost (eller 1-2 skivor ost). Tillaga på full effekt utan att täcka över 2 min. Servera morotsbit, blomkålsbit eller vitkålssallad till.

Bakad potatis
1-2 potatisar per portion (en stor eller två mindre), sköljs och skrubbas. Pricka skalet med en provnål och lägg potatisarna på ett ugnssäkert fat eller i långpanna. Baka 225C ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Potatisen kan även bakas i mikrovågsugn – ca 2 x 2 minuter beroende på storlek. Vänd den efter halva tiden.

Servera med t ex keso eller gräddfil och kaviar, skinka, sill, sardiner eller köttfärsröra. Eller servera potatisen med någon av fyllningarna nedan.

Kaviar och äggfyllning 4-5 port
2 hårdkokta ägg
1 burk Kesella 10% fett (250g)
2 msk mjölk
ca ½ dl rökt kaviar
Knappt ½ dl finhackad dill

Blanda och smaka av. Servera till potatisen.

Skinkfyllning 5 port
1 burk Kesella 10% fett (250g)
100 g rökt skinka i strimlor
1-2 äpplen
salt, svartpeppar
1 tsk senap

Blanda och smaka av. Servera till potatisen.

Smoothie, 1 stort glas
En smoothie är en dryck som skall vara god, fräsch och lätt att äta/dricka. Den fungerar både som mellanmål, till frukost eller dessert.
Man kan använda olika frukter och bär efter tycke, smak och tillgång.
Mejeriprodukten kan vara yoghurt, fil eller mjölk.

½ bananer
50 g bär eller frukt,
1½ dl fil, yoghurt eller mjölk
ev ½ msk florsocker om osötade bär och osötad mejeriprodukt
ev 1 krm vaniljsocker

Mixa bär eller frukt i matberedare (bär/ frukt kan vara frusna) och späd med kall mejeriprodukt. Används färsk frukt kan det vara bra att mixa med ett par isbitar. Häll upp i höga glas och servera ev med sugrör. Smörgås till.

Cous-cous med frukt, 4 port
Fruktsallad med keso och ev lite nötter eller solroskärnor till är gott. Vill man ha lite matigare fruktsallad kan man blanda frukten med olika gryn, t ex cous-cous. Variera smaksättningen med olika frukter efter tycke och smak.

1 dl cous-cous gryn (gärna fullkorn)
1 dl vatten
½ krm salt
¼-½ dl russin
1-2 bananer i bitar
2 äpplen
2 apelsin i bitar
smaksättning med extra juice

Koka upp vatten och salt enligt anvisningarna på paketet.. Tag grytan från plattan och rör i grynen. Sätt på locket och låt stå och dra 5-10 minuter. Låt kallna, gärna i kallt vattenbad. Blanda cous-cousgrynen med russin, bananer, äpple- och apelsinklyftor. Smaka av med lite koncentrerad juice.
Servera med keso eller yoghurt, ev smaksatt med vanilj och lite florsocker.

Tillbaka>>>