Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Härliga pumpa!

Pumpan är en användbar grönsak - Den är god att äta och användas ofta som dekoration. Den som gör en fin pumpalykta kan använda innehållet till t ex en färggrann soppa eller paj.

Användbar i maträtter och desserter
Pumpor och squash hör liksom meloner och kalebasser till gurkfamiljen och kan väga ända upp till drygt 200 kilo. Pumpan kan användas till mycket - den kan bakas, rostas, mosas eller stekas. Den kan även användas i efterrätter och i bakverk, ätas rå i sallader eller användas i marmelad. Om pumpan ska rostas i stora bitar kan skalet sitta kvar till efter tillagningen då det är lättare att få bort. På vissa sorter, t ex butternutpumpa kan skalet ibland vara så pass tunt att det går att äta skalet efter att pumpan rostats.

De pumpor som lämpar sig väl för matlagning är; butternut-, mysk-, vinter-, spagetti, tefats- samt den vanligaste mörkoranga jättepumpan (halloweenpumpan).
Det kan vara värt att notera att pumpa innehåller mycket vätska så därför behöver det inte tillsätta så mycket vatten under tillagningen. Alla pumpor går att äta, men de som säljs som prydnadspumpor ska helst tillagas och ätas innan de mognat. 

    

Spagettipumpan (ovan) är särskilt spännande med sitt fruktkött som kan delas i långa "trådar"  efter tillagning. Dela pumpan i halvor på längden och ta bort kärnorna. Salta halvorna och lägg dem med köttsidan ner i på en plåt. Slå på ca 1 cm kokande vatten på plåten. Tillaga i ca 30 min i 175 grader varm ugn.  Köttet ska vara mjukt. Låt svalna lite och gröp sedan ut köttet genom att dra med en gaffel i cirklar med start från mitten. 

Fruktköttet kan sedan blandas med god olja eller annat matfett, smakrik ost, kanske salt och peppar och serveras direkt eller gratineras i ugnen, ca 225 grader. Det är gott som tillbehör till fler aolika typer av maträtter.

Oskadat pumpa med lång hållbarhet
När du köper pumpa är det viktigt att välja ut pumpor av god kvalitet . Välj hårda tunga frukter utan fläckar. Att skalet är vårtigt är inget fel och påverkar inte smaken. Om skalet inte är skadat och frukten odelad kan pumpan lagras i flera månader, även i rumstemperatur. Är pumpoan delad eller skalet skadat så lägg pumpan i kylen och använd pumpan omgående.

Karoten och mineraler
Liksom de flesta orangefärgade grönsaker innehåller pumpa stora mängder karoten, men den innehåller också nyttigheter som kalium, magnesium, järn, E-vitamin och folat. Även pumpafröna kan tas tillvara. De innehåller en del protein och zink. Fröna kan rostas, hackas och strös över sallader eller används i bakverk.

Pumpan allt populärare i Sverige
Pumpan kommer ursprungligen från Amerika där den odlades av indianerna redan 8 500 år f. Kr. Då användes pumpor till mat, förvaringskärl och musikinstrument. Till Europa kom pumpan på 1500-talet och idag är den populär framförallt i England, där den ofta används kokt eller stuvad till olika kötträtter eller som ingrediens i soppa. Men den blir allt mer populär i Sverige och både odling opch konsumetion av pumpa ökar.
 

Halloween - pumpornas helg | Pumpapizza med lufttorkad skinka | Rostade pumpakärnor/snacks |Pumpasoppa |Pumpapaj | Pumpahummus | Sallad med rostad pumpa