Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Njut av matiga mackor!

Med rätt pålägg/fyllning och bra tillbehör kan mackan vara en bra måltid för vem som helst. Barn och ungdomar gillar ofta bröd och det kan vara ett alternativ för den som inte är så hemma i matlagning. Kanske är det lättare att de unga att göra matiga, bra mackor än att laga annan mat. De flesta mackorna är enkla att laga och kräver ingen spis.

Se till att alltid ha bra bröd hemma; i frysen, vacuumförpackat, tortillas eller färskt. Med lite grönsaker och sådant som kan användas som pålägg så brukar det alltid gå att få till en god macka. Det är roligt att själv få kombinera ihop en nyttig och och smakrik macka!


Välj ett gott fullkornsbröd eller smakrikt surdegsbröd och bred brödet med matfett, mosad avokado, majonnäs eller färskost. På detta sätt får man en bra bas. Sedan är det bara att använda fantasin. Bra val är hummus och olika bönröror, falafel, grillad kyckling, hårdkokta eller stekta ägg, sill, rostbiff, pastrami, skinka, lins- eller leverpastej, tonfisk, makrill i tomatsås, ost, keso – ja, listan kan bli hur lång som helst! Fyll din smörgås med det du gillar bäst. Ett bra tips är att använda middagsresterna på ett gott bröd.

Grönsaker behövs för att komplettera näringsmässigt och sätta extra smak. Det finns fler varianter än gurka och tomat så även här använder man sig av fantasin för godast resultat. Många frusna grönsaker är oväntat användbara i mackor. Andra goda och enkla förslag är Cole Slaw, sallad, mosade ärtor, rårivna morötter, äppleskivor, paprika och avokado. Har du groddar, skott eller spenatblad hemma passar även det. Grönsakerna ger också fin färg och krispighet.

Goda smaksättningar är senap, kapris, picklad rödlök eller inlagd gurka. Smakrik ost, getost, feta eller grönmögelost är klassiska smaker. Rostade frön eller hackade nötter kan också vara gott.

En frukt och något att dricka, kanske ett glas mjölk eller motsvarande växtbaserad dryck, kompletterar så att du blir mätt och belåten!

Vegetariska piroger l Wraps med köttfärs och korngryn l Getost-toast l Våffelmackor