Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Grönkål

Grönkålen är nära släkting med de vilda kålsorterna och sägs ursprungligen komma från Medelhavsområdet, men ska även ha vuxit på Englands och Frankrikes atlantkuster.

Grönkålen tillhör gruppen bladkål som är en variant av vanlig kål. Bladkål finns i många varianter, bl.a. som kruskål, persiljekål, blåkål och tusenhövdad kål mfl. Grönkålen är mörkgrön, saftig och spröd. Det finns även varianter som är mer lila. De stora, gröna/lila och krusiga bladen används som grönsak och är god i soppa, stuvning, till halländsk långkål och i råkostsallad. Den är även god som chips, i pesto och i olika rätter där den ofta kan ersätta t ex spenat och olika gröna blad. 

I sallader där den används färsk är det gott att finhacka den, ungefär som persilja. Eller att massera grönkålen med lite salt så den bir lite mjukare, saftigare och mer lättäten.

Grönkål ska förvaras kallt, +2-4°, i plastpåse med några droppar vatten. Eller lägg den utomhus där det ofta finns mer fuktighet rent naturligt.
Den är vinterhärdig, kan stå ute i snön och skördas efter behov. Den har ganska kraftig kålsmak som blir mildare om kålen skördas sedan den blivit frostnupen. Då omvandlas kolhydraterna till socker och kålen får fylligare smak. Grönkål innehåller mycket C-vitamin och järn.

Recepttips:

Citrusdoftande päronsallad med grönkål Omelett med grönkål , Svamppaj med grönkål ,  Grönkålssallad med äpple och ananas , Hallänsk långkål /grönkål

Läs mer om Supergrönsaken Grönkål  t ex; Visste du att grönkål innehåller mer kalcium än mjölk?