Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Kalkon ett bra alternativ till gås i "gåsatider"

God mat och fest är aldrig fel, inte minst under årets mörkaste årstid. På Mårtens afton, den 10 november, smakar den traditionsenliga gåsen särskilt gott. Gås är riktig festmat! Men får du inte tag på svensk gås är stor svensk kyckling eller kalkon ett bra alternativ till festen.

Gåsen kallas ”gudarnas fågel” men tillhör familjen andfåglar. Den har funnits i människans tjänst mycket länge och Mårten Gås är framför allt i Skåne, en stor gastronomisk helg. Förr sa man att man skulle ”njuta hösten och smörja kråset”, ett uttryck som tros ha sitt ursprung ur just denna högtid.

Den svenska uppfödningen av gås räcker inte alltid för att svara mot den stora efterfrågan. Uppfödningen är knuten till årstidernas växlingar och till fodertillgången samt möjligheter för djuren gå utomhus och beta. Det stora behovet av gås till just Mårten Gås gör tyvärr att det snabbt blir utplockat i butikshyllorna. Om du inte får tag på svensk gås, kan svensk stor kyckling eller kalkon vara fina alternativ. Fråga i din butik efter svenskmärkt fågel och bjud in till fest i novembermörkret!

Läs mer om tillagning av kalkon här

Eller sök på kalkon i vår sökruta högst upp till vänster på hemsidan