Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Pepparkakor - recept och historia

Vår älskade pepparkaka har sedan länge varit en tradition kring juletid. De flesta har sitt eget speciella favoritrecept som plockas fram år efter år. Ofta har receptet gått i arv i generationer. Även om pepparkakan äts året om, är den starkt förknippad med julen och har sin egen dag den 9 december.

Pepparkakan är en tunn, spröd kaka som får sin unika smak från kryddor som ingefära, nejlika och kanel. Pepparkakor är ett av våra äldsta kända bakverk. Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras till 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, cederolja, citron- och pomeransskal.

Myter kring pepparkakor
För många är pepparkakan en ”önskekaka”, en medeltida lek kring ätandet av pepparkakor har inspirerat till detta. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.

Pepparkakan som handelsvara
Pepparkakan blev en handelsvara i Sverige på 1500-talet, då de såldes i speciella klosterapotek och klosterägda bagerier i de svenska städerna. Då såldes de främst i medicinskt syfte, men folk köpte dem även för att de var goda. Pepparkakor importerades även färdiga, då framförallt från Nürnberg som fortfarande var ett viktigt centrum för pepparkakstillverkning och export av varan.

I takt med industrialismens framfart, föddes även de pepparkaksformar som vi använder än idag i hemmen. Tidigare gräddade man pepparkakor i utsnidat trä men nu började man använda bleckplåt och utkavlad deg. Den gamla metoden för att forma pepparkakor, det vill säga med utsnidat trä gjorde att kakorna fick mer detaljrikedom. Detta försvann med den nya metoden men ersattes snabbt av garnering efter gräddning.

Pepparkakans form
De pepparkaksformar som användes för att forma utkavlad pepparkaksdeg (bleckplåtsformar) är nästan desamma som är populära än idag. Närmare bestämt hjärtan, grisar och änglar. Många tror säkert att dessa pepparkaksformer har med julen att göra men detta är en stor missuppfattning. Hjärtat är en kärlekssymbol som användes i klostren av nunnorna när de skulle forma pepparkakor, grisen är en symbol för livets välfärd och änglarna symboliserade människans godhet.

Pepparkakan blir en julkaka
När pepparkakskonsten kom till Sverige var det en "året-runt-kaka" och då framförallt en kaka som åts i medicinskt syfte. Men på 1800-talet fick allmänheten mer möjlighet att köpa mjöl, socker och andra råvaror. Detta medförde att man började baka mer hemma och runt juletid ställde man alltid till med storbak av alla favoritbröd och favoritkakor. Därmed blev det mer eller mindre tradition att baka pepparkakor till jul då dess råvaror var något dyrare än i andra kakor. 

Tillbaka till Jul>>