Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Lutfisk

Lutfisk, en maträtt som väcker blandade känslor. En maträtt med lång tradition som har högsäsong runt jul. Servera lutfisken med små fina delikatesspotatisar, gärna med det tunna skalet kvar. Lägg till gröna ärtor (slå bara hett vatten över och servera direkt) och en riktigt god bechamel samt valfria tillbehör. Välj miljömärkt lutfisk, den finns KRAV- eller MSC-märkt.

Lutfisk har funnits på middagsborden i flera hundra år. Inte bara som julmat utan till helger och fester nästan hela året om. Det finns uppgifter från 1700-talet om att man åt lutfisk i borgerliga kretsar, på landsbygden och bland de högsta samhällsklasserna. Medlemmarna av Gustav III:s hov åt lutfisk på Haga slott både höst, vinter och vår under 1780-talet. Lutfisk åts ofta som fastemat under den perioden som Sverige var katolskt.

Miljöaspekt
Långa är den fisk som vi traditionellt använder till lutfisk i Sverige. I Norge är torsken vanligast men även sej används. Eftersom många bestånd av långa är hotade så är det bra att använda MSC- eller KRAV-märkt lutfisk. Den KRAV-märkta lutfisken är gjort på torsk som är linfiskad i Norge. Torsken är lite fastare i konsistensen, men fortfarande mild och fin. 

Torkning
I Sverige torkas bara färsk långa i Skärhamn på Tjörn. De flesta långorna filéas och torkas sedan inomhus med eller utan skinn. En liten del av långorna fläks upp och torkas traditionellt; ryggbenet skärs bort och fiskarna spänns ut med 5-7 träpinnar. Dessa kalls spillånga då pinnarna som används kallas spilor på bohuslänska. Detta är det traditionella sättet att torka långa. Spillångorna hängs upp på ställningar på bryggorna runt om på öarna. Är vädret varmt och torrt och med lagom sommarbris är de färdiga att tas ner efter fjorton 

Blöttläggning på Anna-dagen
Nuförtiden behöver vi inte bekymra oss så mycket om när lutfisken ska läggas i blöt, då vi oftast köper fisken fryst eller vakuumpackad, färdig att tillaga. Enligt en gammal tradition ska lutfisken läggas i blöt den 9 december, på Annadagen. Åtminstone om lutfisken skulle vara klar till jul. Men nuförtiden behöver vi inte bekymra oss så mycket om det då vi oftast köper fisken fryst eller vakuumpackad, färdig att tillaga.

Lutningen startar med att fisken läggs i blöt. Torrfisken får ligga där i 4-6 dagar beroende på fiskens storlek. Vattnet byts varannan dag. Till lutningen behövs soda och kalk som blandas i vatten och hälls över fisken. Varje fisk kräver sin lutningstid. Varefter fisken känns färdig, tas den upp. (4-6 dagar). Kalken tvättas bort under rinnande vatten. Därefter läggs fisken i vatten för att lakas ur. Detta är en ganska lång process så det gäller att börja i tid om man vill göra det på egen hand.

Julbordet bjuder på mycket och ofta ganska fet mat. Lutfisken är däremot rena hälsokosten. Den är mager och innehåller värdefulla mineraler och spårämnen som selen och jod.

Servera lutfisk:
Lutfisk serveras traditionellt med kokt potatis samt några av följande klassiska tillbehör. 
• Potatis 
• Vit sås
• Gröna ärtor
• Skirat smör
• Skånsk senapssås
• Salt
• Grovt krossad kryddpeppar
• Grovt krossad svartpeppar
• Knaperstekt bacon eller rimmat fläsk
• Senap

Läs mer om lutfisk på lutfisk.nu, sjomatsframjandet.se, krav.se

Tillbaka till Jul>>