Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Gott med hemgjord julkorv

Till jul vill många följa gamla traditioner och göra sin egen julkorv. I många familjer har man recept som gått i arv i flera generationer. Det är ett trevligt ”pyssel” att göra korv och inte alls så besvärligt som många tror.  

Lättast med köttfärs
Förr när man slaktade till jul malde man köttet själv som man skulle ha till korven. Mala köttet själv kan man även göra idag men det enklaste är att köpa färdigmalen köttfärs. Köttfärsen blandar man sedan med kryddor och övriga ingredienser till en korvsmet som stoppas i fjälster. Det bästa och enklaste hjälpmedlet när man ska göra korv, är en köksmaskin. Med hjälp av köksmaskinen kan man både mala, blanda och stoppa korven.

Nedan finns recept på en klassisk och god köttkorv med ett enkelt och pålitligt recept som inte kräver så mycket förberedelser. Det finns många varianter av julkorv och färsen drygas ofta ut på olika sätt, med t ex rå eller kokt, mald potatis eller blötlagda korngryn. Används viltkött, som vanligtvis är magert, behöver den blandas med en fet färs eller malt späck för att inte bli för torr.

Stoppa korv
När man stoppar korven genom att fylla fjälstren använder man korvhornet till köksmaskinen. Det är lättast om två personer hjälps åt med att stoppa korven. En stoppar smeten i kvarnen medan den andre håller i korven och ser till att det blir lagom med smet i fjälstren. Fjälstren ska bara vara halvfyllda. Smeten sväller vid kokningen och är då korven för hårt stoppad, spricker den. Innan man sjuder korven kan man sticka lite hål här och där med en provsticka i korven, då bildas inte luftbubblor i den. 


Min goda julkorv
1 kg blandfärs
½ dl potatismjöl
1 msk salt
1 tsk mald vitpeppar
½ tsk mald ingefära
1½-2 tsk grovkrossad el mald kryddpeppar
½ tsk malda kryddnejlikor
7½ dl iskallt vatten
1 paket krokfjälster

 
Gör så här:
 
  1. Låt fjälstren ligga i kallt vatten minst 1 timme (el över natt). Skölj fjälstren efter blötläggningen genom att spola vatten igenom dem.
  2. Mät upp vattnet i ett mått och ställ in det i frysen.
  3. Blanda färsen med potatismjöl, salt och kryddor.
  4. Späd med vattnet, lite i taget. Blanda färsen för hand el i köksmaskin.
  5. Träd upp fjälstren på korvhornet till köttkvarnen. Stoppa smeten löst i fjälstren (smeten sväller vid kokningen).
  6. Knyt om korvarna med bomullssnöre till lagom längder.
  7. Frys dem råa eller koka/sjud dem sakta i vatten tills med en klyftad gul lök, en skivad morot, 2 lagerblad och 5 hela kryddpepparkorn.
  8. Servera korven med kokt potatis, senapssås och broccoli el brysselkål!

 

Prisbelönt julkorv med kålrot