Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Julskinka – A och O vid jul

En jul utan julskinka kan väl knappast någon tänka sig. Julskinkan är nästan det viktigaste på julbordet i alla svenska hem.

Julgrisen kan spåras ända till asafirande och midvinterblot – det var grisen Särimner som åts varje kväll och återuppstod nästa dag igen. Att man åt julgris förr sammanhängde med slakten.

Lagom till jul var grisen rund och fet och lämpad för slakt. Julen var egentligen den enda tid på ået man kunde få äta färskt kött. Nu för tiden kan vi få färskt kött året om, men traditionen med julgris hänger kvar. Färsk mat var förr förbundet med fest och helg, och då frossade man – och den seden finns kvar ändå idag!

Den som vill göra det bekvämt för sig köper en färdigkokt skinka som bara behöver griljeras. Det är också lätt att tillaga skinkan själv. Skinkan kan ugnsbakas eller kokas med samma goda resultat. Det viktiga är att skinkan tillagas till rätt innertemperatur. Använd därför alltid köttermometer. Vid 70°C är julskinkan klar, vid 75°C har julskinkan fått sin karakteristiska smak och konsistens. Det går snabbast att koka skinkan, att ugnsbaka julskinkan utan folie i 125°C är bekvämt men tar lite längre tid. Skinkan sköter sig själv i ugnen så det blir inte mer arbete.

Tillagningstiden varierar beroende på skinkans vikt och form. En rund skinka behöver längre tillagningstid än en långssmal. Tänk på att kyla av skinkan snabbt eftertillagningen och att inte låta den stå framme långa stunder i rumstemperatur. Skinkan håller sig fräsch längre om den snabbt sätts in i kylen.

Kokt julskinka
en skinka på ca 3-7 kg, rimmad
vatten eller buljong
10 kryddpepparkorn
1 lagerblad
persiljekvistar
1 morot, i slantar
1 gul lök, i klyftor
Du behöver också:
en köttermometer

Ta ut skinkan ur förpackningen. Låt nätet sitta kvar. Spola skinkan i kallt vatten.
Lägg skinkan i en gryta och stick in köttermometern. Hela röret ska vara inne på det tjockaste stället i köttet. Häll på så mycket vatten att det täcker, tillsätt kryddor, persiljekvistar, morot och lök.

Koka upp, sänk värmen och låt skinkan sjuda under lock tills kärntemperaturen är 70°. Ta upp skinkan ur spadet och låt den svalna något. Ta bort nät och svål.
 
Tillbaka>>>