Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Färgkavalkad med grönt till vinterns fester och måltider

Mitt i vintern är det vinterns lagringsdugliga grönsaker som får spela huvudrollen i våra måltider. Variationsrika, pålitliga, härliga, fantastiska grönsaker och rötter i många olika färger. Bjud upp dem till både vardag och fest. Låt det gröna ta en stor plats och gärna vara huvudattraktionen i en måltid ackompanjerad av annan mat som baljväxter, kött, fågel, fisk, ägg, vegetariska alternativ eller nötter. Vid tidsbrist finns frusna grönsaker att använda.

Kål, rötter och lök i december och januari
Säsongens grönsaker är närproducerade och ofta mycket prisvärda. Gör goda sallader, inläggningar och rätter baserade på dem. Du bli påmind om klassiska julgrönsaker och får inspiration att tillaga dem på nya sätt: gott, saftigt och smakrikt. Massor av nyttigheter får du på köpet.

Grönkål
Passar tillagad som långkål (halländsk julrätt), till grönkålssoppa, i paj, wokad eller som grönkålschips. Finhackad passar den i sallad, gärna tillsammans med saftiga grönsaker och frukter som t ex äpple, ananas eller citrus som ger sötma och syrlighet. Den kan också hackas fint i en pesto eller hackas mycket fint i en smoothie eller shot.

Rödkål – viktiga med saftighet, syra och sötma
Rödkål känner de flest igen som tillagad till skinka, julkorv eller kalkon och på danska smörrebröd med fläskstek. Den passar också bra att woka.
Rödkål är som råvara lite torrare än vitkål och när den skall användas till en sallad är det bra att hyvla den fin på en mandolin, med en osthyvel eller riva grovt på rivjärnet. Strö på lite salt och banka/stöt lite på kålen så blir den extra mjuk och saftig.
Det går också bra att hacka rödkålen i matberedare med kniven monterad. Ett annat sätt att få kålen lite mjukare är att slaka rödkålen, dvs att hälla kokhett vatten på rödkålen och låta den stå en stund.
Blanda sedan rödkålen med andra grönsaker eller frukter, även här gärna med syra, sötma och saftighet. Gör dressing med olja och vinäger eller smakrik juice alternativ basera dressingen på mejeriprodukter och gör en coleslaw liknande dressing istället.

Vitkål - trotjänare
I framför allt södra Sverige är det vanligt med brunkål till julmat, men det är förstås gott även andra delar på året. Koka kålen först och fortsätt sedan tillagningen i ugn. För övrigt är den god att woka tillsammans med t ex morötter och lök.
Precis som rödkålen blir vitkålen allra godast om den strimlas tunt eller rivs för att få upp saftighet i salladen (se ovan). Den kan blandas med både ljus vinägrett och mejeribaserad dressing. Eftersom salladen blir ljus är det mycket vackert att dekorera med några frusna röd vinbär, kärnor från granatäpplen eller frusna lingon. Prova t ex att göra en coleslaw och ha på mackan med hackade nötter eller julskinka. Hur gott som helst.

Rödlök
Rödlök används till den inlagda sillen, men det passar också utmärkt att pickla rödlöken och servera till hummus, paté eller pastej. Syran, sötma och en härlig färg lyfter de andra rätterna till högre höjder. Rå finhackad rödlök är smakhöjare till sill, kaviar och i många sallader.
Tänk på att lök blir besk om den hackas i matberedare. Hacka den eller skär den för hand med en riktigt vass kniv i tunna, tunna skivor. Är den trots allt för start så kan den läggas i vetten en stund för att mildra smaken.

Rödbetor och andra rotfrukter
Rödbetor kan vi avnjuta inlagda till rödbets- eller sillsallad. De passar också bra att blanda med t ex kokta belugalinser och liknande smaksatta med dill och purjolök.
Kokta eller ugnsbakade rödbetor passar bra, både kalla och varma, tillsammans med olika dressingar, syrade mejeriprodukter, Chevré eller Feta. Nötter, frön och lite sötma från t ex honung passar också bra.

Brysselkål
Brysselkål skall helst kokat i lite vatten eller ånga och inte för länge. Vi lång kokning förlorar de både sin färg och konsistens och blir lätt lite besk. Den kan användas rå men behöver då rivas och blandas med andra saftiga ingredienser för att bli aptitlig att äta. Kokt brysselkål kan också användas i pajfyllning eller tillsammans med vinägrett och finhackad rödlök som sallad.

Rotfrukter
Rotfrukter kan användas på många olika sätt. I t ex Finland är det vanligt med olika typer av kålrotslådor. Jag vill gärna slå ett slag för ugnsrostade rotfrukter av olika slag, rotfruktsgratäng eller rotfruktspaté.

Barnens grönsaker
Många barn äter med förtjusning samma grönsakker som vuxna. Dock finns det personer som helst vill ha var grönsak för sig. Antingen skurna i stavar eller små buketter som t ex morötter, kålrabbi, paprika och blomkål. Eller finriv råa rotfrukter och lägg i grupper på ett stort fat. Det brukar uppskattas av både barn och vuxna som inte gillar blandade grönsaker.

Läs mer: 
Grönkål | Rödkål | Vitkål | Brysselkål | Rödbetor

 Receptfärslag: Coleslaw av rödkål med asiatisk twist | Grönkålssallad | Picklad rödlök | Sallad med rå brysselkål | Marinerad brysselkål | Vitkål och fänkålssallad | Coleslaw | Saftig rödkålssallad med äpple