Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Varje vecka slänger och häller en svensk i genomsnitt ut 1 kg mat och dryck i onödan. Bara i det egna hemmet. Hur har vi hamnat i ett sådant fruktansvärt slöseri? Och vad kan vi göra åt det? Om du minskar ditt matsvinn gör du en insats för miljön samtidigt som du sparar in matpengar. Ett hushåll kan spara 3000-6000 kr per åt genom att minska matsvinn.
I genomsnitt slänger och häller varje svensk ut 97 kg mat och dryck varje år, bara i hemmet. Av detta matavfall är ungefär hälften matsvinn, dvs sådan som slängs eller hälls ut ”i onödan”. Vi hade kunnat använda maten om vi hade hanterat den annorlunda. Om denna mat istället hade konsumerats, skulle miljöpåverkan från hela livsmedelskedjan minska. Att slänga mat är också ett stort slöseri med pengar.
Längs hela vägen från jord till bord slängs mat i onödan. Vi kastar mat i hemmen, men också när vi äter mat på restaurang, i skola och inom vården. Även under produktionen och i livsmedelsbutiker slängs det mat, av flera olika anledningar.
Total mängd matavfall i Sverige 2016 var 1 255 000 ton (enligt siffror från Naturvårdsverket 2018). De svenska hushållen står för cirka 75 % av allt matavfall (via avlopp och avfall) och det blir 938 000 ton. Utöver det uppkommer ytterligare ca 317 ton matavfall från jordbruk och fiske, livsmedelsindustri, matbutiker, storkök och restauranger (men i den statistiken finns inte matavfall från avloppet med).
Onödig miljöpåverkan
Produktion av livsmedel står för cirka 25 procent av den totala klimatpåverkan. Under produktionen används massor av vatten, mediciner ges till djur, fiskar fångas och djur slaktas. Energi används i alla led och männsikor lägger omsorg på att producera livsmedel och laga mat. Om matens sedan slängs så är det ett oerhört stort resursslöseri - helt i onödan.
Många orsaker till att vi slänger mat
I princip alla människor anser att det är fel att slänga mat, att det är oetiskt och oekonomiskt. Enligt undersökningar är de flesta ovetande om hur mycket mat de själva slänger och varför. En vanlig kommentar är att "andra slänger mat, men inte jag". I vissa fall har vi även blivit uppfostrade till att slänga mat i termer som att "vi ska akta oss för gammal mat, du kan ju bli sjuk".
I de flesta fall är det ett flertal olika faktorer som samverkar och tillsammans bidrar till att så mycket mat går till spillo. Kanske slänger vi ibland mat av gammal vana, utan att reflektera.
Exempel på orsaker till varför vi slänger mat:
Mat som ofta slängs i hemmet:
• Mat med utgången hållbarhetsdatum
• Frukt och grönsaker som blivit dåliga
• Matrester av alla slag men främst kokt potatis, pasta och ris.
• Kött och köttpålägg slängs i mindre mängd, men dessa råvaror påverkar både miljö och ekonomi negativt i högre grad och behöver extra uppmärksamhet
• Mjölk, fil och andra mejeriprdukter
• Mjukt bröd
• Kaffe, te
• Mat från tallriken som vi inte orkar eller vill äta upp
• Drycker
Singelhushåll slänger mest mat per person, hushåll med många personer slänger minst per person. Mest slänger personer mellan 55-64 år, de som är äldre än så har upplevt brist på mat och kastar inte något i onödan.
Skilj på bäst före och sista förbrukningsdag
Livsmedel som är mindre känsliga är märkta med bäst-före-datum. Maten håller ofta mycket längre än vad som anges som bäst-före. Livsmedlen kan ofta ätas efter att datumet passeras om de förvarats och hanterats på ett bra sätt. De får säljas efter detta datum om de inte är eller misstänks vara dåliga. Vi kan oftast lita till våra sinnen. Ser det bra ut samt luktar och smakar gott så går det att äta maten. Det finns vissa undantag för de som har nedsatt immunförsvar, är gamla och sjuka eller är gravida. Läs på länken om datummärkning.
Känsliga livsmedel som lättare blir hälsovådliga är märkta med sista förbrukningsdag. Mat som passerat sista förbrukningsdag ska inte ätas och får heller inte säljas om den inte tillagats eller fryst ner innan detta datum.Läs mer om datummärkning här.
Spara pengar på att slänga mindre mat
En familj kan tjäna många tusenlappar om året på att hushålla bättre med maten. Enligt livsmedelsverket.se kan ett hushåll tjäna mellan 3000-6000 kr per år. Pengar som kanske kan användas för att köpa kvalitetslivsmedel som ekologisk mat eller kött från betande djur.
Det krävs inte så mycket; planera inköpen, förvara rätt, ät upp på tallriken och ta hand om resterna.
Förvara maten rätt
Bakterier förökar sig långsammare i kyla. Försök därför att hålla kall mat kall fram till servering och ställ in den snabbt i kylen när du använt det du ska. Om temperaturen sänkt från 8ºC i kylen till 4ºC förlängs hållbarheten betydligt.
Undvik kondensbildning i påsar och fölrpackningar. Kondens/fukt bildas när varmt möter kallt, om förpackningen då är försluten stannar fukten kvar och kan då orsaka förruttnelse och dålig kvalitet.
Försök att ha jämn temperatur i frysen. Om temperaturen går upp och ner i frysen bildas det frost i förpackningarna, livsmedlen blir skrumpna och kött får så kallad isbränna med kvalitetsförsämring som resultat. Maten blir inte hälsovådlig men inte lika god.
Även om de flesta livsmedel trivs i kylskåpet vid 4ºC så trivs grönsaksfrukter som t ex squash, paprika och gurka bäst i 10-12ºC. Bananer, tomater och omogen avokado trivs bäst i rumetemperatur (när avokado väl är mogen kan den förvaras i kylen).
Läs på förpackningen vilken som är den rekommenderade temperaturen vid förvaring. Det är t ex vanligt att rökt fisk, färskt kött eller skuren sallad ska förvaras vid 2-4ºC.
Ta vara på rester, slattar och duttar
Matlagning
När du äter ute
Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet Väst, okt 2018
Artikelns sökord
Kasta inte mat, Miljö och mat, Matsvinn, Förvara mat rätt