Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Att lära sig tycka om många olika rätter

Även om man har som målsättning att inte låta barnet styra för mycket vad hen ska äta, så är det lätt hänt att man för husfridens skull serverar mat som man vet att barnet tycker om. Det kan leda till att antalet rätter på matsedeln blir färre och färre. För att undvika detta kan du redan när barnet är litet låta det smaka många olika rätter och fortsätta att servera dem, även om barnet inte gillar dem de första gångerna. Man kan behöva prova på en ny smak eller ett nytt livsmedel 10-15 gånger innan man tycker om det, så här gäller det att ha tålamod.

Det ligger i vår natur att vara skeptiska till ny mat. Stenåldersmänniskan hade större chans att överleva om hon var försiktig. Du kanske tycker att det verkar ologiskt när ditt barn säger: ”Det tycker jag inte om, för det har jag aldrig ätit”, men det är stenåldersmänniskan i barnet som talar. Tveksamheten mot ny mat är som störst i två- till femårsåldern.

Försök att strunta i förutfattade meningar om vad som är lämplig barnmat och inte. Barn kan mycket väl tycka om smörgåstårta, sill och oliver, även om det ses som "vuxenmat". Och det finns många barn som tycker om starkt kryddad mat.

När barnet smakar ett livsmedel för första gången gäller det att vara försiktig och tålmodig. Går det inte den första gången så prova igen efter några dagar och sen återigen. Servera gärna ett nytt livsmedel i kombination med något barnet tycker om. Det kan gå snabbare för barnet att acceptera den nya maten om den kryddas med favoritkryddan eller om älsklingssåsen serveras till. Vad säger att senap inte är gott till räkor eller sojasås till spenat?


Källa:
Mat för småbarn
SLV


Artikelns sökord
Ny mat, Barnmat, Olika rätter, Lämplig barnmat