Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ägg håller länge

Förvaring och bäst-före-märkning
Förvara äggen i kylen så håller de betydligt längre än till bäst-före-datum. Äggkartongen ger information om bäst-före-datum som är 28 dagar efter värpdagen. Svenska ägg som förvaras i kylskåp med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Ofta längre.

Är du tveksam, knäck ett ägg och lukta på det. Luktar det bra så går det fint att använda. Luktar det illa, släng det. 

Ett färskt ägg ligger ner på sidan på  botten om det läggs i ett glas med vatten. Allt eftersom det blir äldre blir luftblåsan i ägget större och ett äldre ägg reser sig upp för att till slut flyta. Använd inte ett ägg som flyter!

Får du kokta ägg över, skriv på datum med en blyertspenna på skalet (inte tusch eller bläck, det kan gå igenom och missfärga vitan). Oskalade kokta ägg håller flera dagar i kylskåpet Även skalade håller bra om handhygien varit god vid skalning och de förvaras i kyl.

Ägg är snabbmat
Kokta ägg kan användas till sallader och soppor för att få dessa mer matiga. De passar också i såser till t ex fisk och kokt blomkål. Kokt mosat ägg med en klick majonäs eller gräddfil och några räkor eller kaviar blir en god ”röra” till förrätt eller på mackan. Det är både snabbt och gott att skiva ett kokt ägg på mackan med en sillbit eller kaviar.

Kokt eller ej?
Är du osäker på om ägget är kokt eller inte? Lägg det på köksbänken och snurra det. Rör det sig trögt är det okokt, medan det är kokt om det snurrar lätt.

Koka ägg
Bästa sättet att koka ägg så att de inte spricker är för övrigt att lägga dem i kallt vatten och koka upp. Ta tiden från det att vattnet kokar upp och koka sedan 4-5 min för löskokt ägg och 7 min för hårdkokt. Spola äggen med kallt vatten efter önskad koktid så avstannar kokningen.

Svamp och nudelsoppa med ägg |Så gör du en bra omelett | Äggwrap | Amerikanska fruksotpannkakor | Äggröra |

Fler recept hittar du i vår receptbank