Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Grovt långpannebröd

Portioner: 1 stort bröd

Ingredienser:
8 dl vetemjöl
3 dl grovt rågmjöl
3 dl fint rågmjöl
1 dl (50 g) grovt hackade hasselnötter el solrosfrön
1/2 dl olivolja
2 msk brödsirap
2 tsk salt
2-3 tsk malen anis
50 g (1 paket) jäst för söta degar
7 dl ljummet vatten
1 – 2 msk medelhavssalt eller grovsalt

Gör så här:
1. Häll alla ingredienser utom jäst och vatten i köksmaskinens skål.
2. Smula över jästen. Häll på vattnet, som skall vara 37° (fingervarmt).
3. Låt maskinen bearbeta degen 4-5 minuter tills den är ordentligt blandad.
4. Degen skall jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter i skålen.
5. Låt maskinen bearbeta degen en halv minut för att få ut luftbubblorna. Häll upp den med hjälp av en degskrapa på bakpappersklädd plåt. Degen är ganska lös.
6. Platta ut degen med mjölad hand så den blir jämn. Täck med plastfolie eller handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
7. Strö grovsalt över brödet. Sätt in nederst i ugnen och grädda 20-30 minuter. Brödet skall få en härlig brun färg. Låt svalna på galler utan bakduk.


Honungsrutor - kalljästa

Ingredienser:
50g (1 paket) jäst för söta degar
75 g smör
5 dl mjölk,
1/2 tsk salt
1/2 dl honung
1 dl kesella
3 dl rivna morötter
ca 1 1/2 l vetemjöl special

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, smör, kesella, morötter, mjölk och salt. Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölet, lite i sänder, tills degen släpper bunkens kanter.
Platta ut degen i långpanna som klätts med bakplåtspapper. Skär degplattan i 24 rutor. Täck över och ställ i kylen över natten.
Nästa morgon:
Tag långpannan ur kylen och sätt ugnen på 200°. Medan ugnen värms jäser bullarna färdigt i rumstemperatur.
Ev måste du ruta degplattan ytterligare en gång, om rutorna jäst samman under natten.
Grädda 20 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler under duk.


Långpannebröd med kesella

Portioner: 1 stort bröd

Faktiska arbetsmoment för det här brödet är få och går snabbt. Viktigt är att brödet får jäsa till dubbel storlek första gången. Eftersom det är ett grovt bröd kan du till och med gärna arbeta ner degen efter första jäsningen och låta det jäsa igen till dubbel storlek. Då kommer aromen fram än mer!

Ingredienser:
3 dl grovt rågmjöl
ca 11 dl Vetemjöl Special
25 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 msk honung
250 g Kesella lätt
50 g (1 paket) jäst för söta degar
5 dl vatten

Gör så här:
1. Häll rågmjöl och det mesta av vetemjölet i matberedarens skål. Tillsätt även smöret i klickar, salt, honung och kesella. Fördela jästen i och häll till sist i det fingervarma vattnet.
2. Arbeta till en smidig deg, tillsätt ev mer vetemjöl.
Låt jäsa övertäckt i 45 minuter.
3. Lägg degen direkt på en plåt med bakpapper. Tryck ut den med mjölad hand tills den täcker plåten.
4. Skär ev. i rutor och låt jäsa övertäckt i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225°.
6. Pensla med vatten och strö grovt rågmjöl på ytan. Grädda ca 20 minuter.



Frukt focaccia

Portioner: 1 liten långpanna, ca 20 bit

Ingredienser:
50 g jäst
4 dl fingervarm mjölk 37°
½ dl smör-& rapsolja
2 tsk strösocker
1 tsk salt
2 msk hackad färsk rosmarin
9 -11 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
Fyllning:
200 g ca fetaost i bitar, marinerade i olja
2-3 äpplen i bitar

Garnering:
½ msk flingsalt
2 msk smör-& rapsolja

Gör så här:
1. Smula jästen i en matberedare eller bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen löser sig. Tillsätt smör- & rapsolja, socker, salt, rosmarin och det mesta av mjölet (spara lite till utbakning). Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
2. Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda den lätt. Ev behövs mera mjöl. Pensla en liten långpanna med smör- och rapsolja eller använd lite av oljan som fetaosten ligger i. Kavla degen till en rektangel lika stor som långpannan. Lägg över degen i långpannan och låt den jäsa under bakduk ytterligare ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225°. Gör fördjupningar i degen med ett finger. Tryck ner äppelbitar och fetaostbitar i fördjupningarna. Grädda i ugnen 15-20 minuter tills brödet får en vacker ljusbrun färg.
4. Ta brödet ur ugnen och pensla på smör- & rapsolja och avsluta med lite flingsalt. Låt svalna något innan brödet tas ur formen och skärs i bitar.