Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Foto: Thomas Carlén
Sill och strömming är gott, prisvärt, näringsrikt och dessutom är det klimatsmart! Tillagningen kan varieras på alla möjliga sätt. Ät den stekt med potatismos eller i en wrap. Gör ättiksströmming genom att lägga de stekta filéerna/flundrorna i lag och ha sillen på knäckebröd. Marinera dem och lägg dem på grillen i halster eller gör en god låda i ugnen. Sen har vi ju den saltade och inlagda sillen också, men det kan bli ett eget kapitel.
Men, det finns ett men. Strömming ska barn och kvinnor i barnafödande ålder inte äta för mycket av på grund av förhöjda halter av miljögifter.
Samma art får olika storlek i olika vatten
Sill och strömming är samma art. Det som avgör vad fisken kallas är var den fiskas. Fångas den norr om Blekinge kallas den strömming. Fångas den längre söderut och på västkusten kallas den sill. Regeln är att ju lägre salthalt desto mindre blir fisken. Strömmingen är oftast mindre och magrare än sillen. Fisken är relativt liten och silverglänsande med slank kropp. Sillen kan väga upp till 1 kg och bli 49 cm lång. På 1 kg strömming går 20-30 st.
Vitamin D, omega-3, selen
Fet fisk, som t ex sill och strömming, innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. Det är ämnen som många svenskar i dag får för lite av. Den nnehåller också de nyttiga omega-3-fettsyrorna, DHA och EPA, som bl a kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt. Därför är det bra för både vuxna och barn att minst 1 portioner fet fisk i veckan. En portion motsvarar 100-150 gram fisk.
Hållbart och klimatsmart
Det finns många hållbara mestånd av sill och strömming. Sill är en stimfisk och det är förhållandevis kort gångtider för båtarna för att tråla upp fångsten vilket ger liten bränsleförbrukning per kilo fisk. Det innebär att sill och strömming blir ett klimatsmart val.
Stekt sill en klassiker
Jag har lagat många olika rätter med sill, men jag har några favoriter jag återkommer till. En är den traditionella sillflundran som fylls med något gott, paneras och steks. Ibland marinerar jag filéerna först. Äter gärna de stekta fileerna med potatismos och rivna morötter. Blir det filéer över är det väldigt gott att göra ättiksströmming. Det är också gott att marinera sillflundror och sedan grilla dem i halster. Sill passar också i krämiga lådor. Sen finns det många möjligheter att göra färs av sillen eller att köpa färdiga sillburgare i fiskdisken.
Färre ben eller färs
För de allra flesta utgör de små benen i sillfiléerna inget problem. Men en del personer har mycket svårt för att äta dessa. Benen blir lite mjukare om filéerna läggs i t ex lite mjölk i kylen under natten. Ett annat sätt är att skära eller klippa bort ryggbenet som sitter mitt i flundrafiléen vilket minskar mängden ev de kraftigare benen. Ett annat sätt att äta sill kan vara att mala eller mix skinndragna filéer till färs och göra burgare eller bollar. Kanske finns det färdiga sillbullar att köpa i fiskdisken?
Inga begränsningar för sill
Strömming innehåller förhöjda halter av miljögifter. Livsmedelverket konsumtionsråd innebär att barn, ungdomar, gravida och kvinnor i barnafödande ålder som vill skaffa bar inte ska äta strömming som är fiskad i Östersjön mer än 2-3 gånger per år. Men det är fritt fram för sill som är fiskad i öppna havet.
Läs mer om fisk på Livsmedelsverket sid om att all fisk inte är nyttig.
Stekt fisk med smakrikt mos , Stekt sillflundra i ättikslag/Ättiksströmming ,