Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Nu tillåts ytterligare fem näringspåståenden som kan användas i märkning och marknadsföring av livsmedel. Reglerna gäller omega-3-fettsyror och omättade fettsyror och innebär att livsmedel med visst innehåll av omega-3 kan märkas med bland annat ”källa till omega-3-fettsyror”. Reglerna gäller från och med 1 mars 2010.
Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) har konstaterat att omega-3-fettsyror, enkelomättat fett, fleromättat fett och omättat fett spelar en viktig roll i maten. En del konsumenter får i sig för lite av vissa omättade fetter, till exempel omega-3-fettsyror. Näringspåståenden kan därför hjälpa konsumenten att göra mer hälsosamma val av livsmedel. För att konsumenten inte ska bli vilseledd måste det finnas ett visst innehåll av det näringsämne som lyfts fram i påståendet.
Fem godkända näringspåståenden
Följande fem näringspåståenden har blivit godkända enligt kommissionsförordningen (EU) nr 116/2010 och kommer att också att ingå i bilagan till förordningen (EG) nr 1924/2006.
Källa till omega-3-fettsyror
Högt innehåll av omega-3-fettsyror
Högt innehåll av enkelomättat fett
Högt innehåll av fleromättat fett
Högt innehåll av omättat fett (summan av enkel- och fleromättat fett)
Beräkning av mängden omega-3-fettsyror
För att beräkna om ett livsmedel uppfyller kraven för att få förses med ett näringspåstående om omega-3-fettsyror ska mängden beräknas per 100 g och 100 kcal av livsmedlet. Näringspåståenden av omega-3-fettsyror kan göras antingen utifrån sitt innehåll av alfa-linolensyra eller av sitt innehåll av summan av EPA och DHA. I näringsvärdesdeklarationen ska halten av fettsyrorna bara anges per 100 g. Inom familjen omega-3-fettsyror finns alfa-linolensyra (ALA), eikosapentaensyra (EPA), och dokosahexaensyra (DHA). ALA finns främst i vegetabiliska oljor, exempelvis rapsolja. Den främsta källan till EPA och DHA finns naturligt i fiskfett. Numera kan DHA även framställas från vegetabiliska källor, till exempel från alger, för användning i kosttillskott. Kroppen hanterar dessa fettsyror på samma sätt som fettsyror från fisk.
Referensvärden för märkning
Efsa har i sitt utlåtande 2009 rekommenderat referensvärden för omega-3-fettsyror och omega-6-fettsyror som ska komma från maten. För alfa-linolensyra är värdet 2 g/dag för friska vuxna personer. För summan av EPA och DHA är motsvarande värde 250 mg/dag. För omega-6-fettsyror är värdet 10 g/dag. I denna grupp ingår linolsyra som vi måste få i oss via maten eftersom kroppen inte kan tillverka den själv.
Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida, www.slv.se.
Källa: www.slv.se
Artikelns sökord
Omega-3-fettsyror, omega-6-fettsyror, omega-3, omega-6, näringsvärden, fettsyror