Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Matbröd

Att sätta händerna i en deg är en härlig upplevelse. Att få njuta av doften och  smaken av hembakt bröd är något alldeles speciellt …

1 långpanna eller 24 st bitar/ bullar eller 6 kakor

50 g jäst
5 dl vatten
½ msk salt
2 msk socker, honung eller sirap
½ dl flytande matfett
1 dl grahamsmjöl eller vetegroddar
1 dl grovt rågmjöl
1 liter vetemjöl

Ev dekoration
1 ägg el 2 msk filmjölk att pensla brödet med
½ dl vallmofrö, solrosfrön el vetegroddar

Gör så här
Smula jästen i en skål. Värm vattnet till 37°C och häll över jästen. Blanda i salt, socker, matfett, grahams- och rågmjöl. Tillsätt nästan allt vetemjöl och arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk ca 30 min.

Arbeta degen på bakbord och tillsätt eventuellt mer mjöl. Kavla ut till en rektangulär kaka som läggs i en bakpappersklädd lång  panna. Nagga och skåra upp degen med mjölad kniv i rutor. Eller dela degen i 2 delar. Rulla ut varje del till en längd. Dela längderna i 12 bitar. Lägg bitarna på bakpappersklädda plåtar. Eller dela degen i sex delar som kavlas ut till cm-tjocka kakor. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar. Låt brödet jäsa övertäckt i 30 min.

Grädda i mitten av ugnen i 200°C 20-25 min för långpannebröd, ca 10 min i 225°C för bitar/bullar eller ca 15-20 min för kakor.