Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Ugnsstekt hel kyckling med grönsaker

Att ugnssteka en hel kyckling är enkelt och bekvämt. Använder man en hel kyckling kan alla få sin favoritdel. Variera fyllningen för olika smak.

1 stor kyckling, ca 1½ kg
1 citron
1 kruka timjan el rosmarin
1 knippa persilja
1 msk flytande matfett
1 msk kinesisk sojasalt, svartpeppar
1 liten squash, ca 200 g
1 gul paprika, ca 125 g
1 röd paprika, ca 125 g
1 knippa sommarlök
1 knippe späda sommarmorötter
1 msk rapsolja

Tillbehör
Färsk potatis
Grönsallad
Örtsås  

Förbered
Spara av den stekta kycklingen (eller stek en extra) till onsdagens pastasallad.
Koka potatis så att du har till tisdagens fiskpaket och fredagens potatissallad.


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Fyll kycklingen med citron i klyftor, timjan och persilja. Pensla kycklingen med flytande matfett blandat med kinesisk soja. Salta och peppra. Knyt ihop kycklingen så att den håller samman och fyllningen inte faller ur. Ugnsstek kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 tim eller tills kött  saften är klar när du provar med en sticka vid lårbenet.

Dela squashen och skär i halv månar. Rensa paprikan och skrapa morötterna, dela i stora bitar. Skär löken i klyftor. Blanda grönsakerna med lite olja, salta och lägg dem i formen runt kycklingen när ca 20 min återstår. Dekorera med färska örtkryddor.