Vårkyckling med grönsaker
Att ugnssteka en hel kyckling är enkelt och bekvämt. Använder man en hel kyckling kan alla få sin favoritdel. Variera fyllningen för olika smak.
1 stor kyckling, ca 1,5 kg (använd gärna majskyckling)
1 citron
1 kruka timjan el rosmarin
1 knippa persilja
1 msk flytande matfett
1 msk kinesisk soja
salt, svartpeppar
1 liten squash, ca 200 g
1 gul paprika, ca 125 g
1 röd paprika, ca 125 g
1 knippa lök (el 2-3 mindre lökar)
1 knippe morötter (el 2-3 st)
1 msk rapsolja
Tillbehör:
• Kokt potatis
• Grönsallad
• Örtagårdsås
Gör så här:
• Sätt ugnen på 175°C.
• Fyll kycklingen med citron i klyftor, timjan och persilja. Pensla kycklingen med flytande matfett blandat med kinesisk soja. Salta och peppra. Knyt ihop kycklingen så att den håller samman och fyllningen inte faller ur.
• Ugnsstek kycklingen i nedre delen av ugnen ca 1 tim eller tills köttsaften är klar när du provar med en sticka vid lårbenet.
• Dela squashen och skär i ”halvmånar”. Rensa paprikan och ”skrapa” morötterna, dela i stora bitar. Skär löken i klyftor. Blanda grönsakerna med lite olja, salta och lägg dem i formen runt kycklingen när ca 20 min återstår. Dekorera med färska örtkryddor.
TIPS!
Kontrollera att kycklingen är färdig genom att skära ett snitt i köttet och se att ingen rosa köttsaft kommer ut.