Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Inköpslista - vårvecka 5


Våren bjuder på många härliga primörer. Späda morötter, rädisor, sparris, vårlök och svensk gurka dyker upp i grönsaksdiskarna, rabarber och gräslök spirar och man kan hitta de första härligt späda nässelskotten. Men fortfarande är det de lagringsdugliga rotfrukterna och vitkålen som härskar. Grillen plockas fram igen ur sitt vinteride och grillsäsongen börjar. Traditionellt har man också ätit ägg och kyckling på våren, då hönorna började värpa igen efter den långa vintern.  

Grönsaker/baljväxter
½ kg vitkål
1 knippa dill
3 knippor persilja
1 kruka färsk timjan
1 röd paprika, 75 g
1 squash, 200 g
1 vitlök
150 g sockerärter
2 gula lökar
2 purjolökar, ca 150 g
2 tomater, ca 120 g
250 frysta, hackade nässlor el spenat (el 2 l färska)
250 g sparris
3 gurkor
50 g rucolasallat
500 g broccoli
1 pkt krossade tomater, 500 g

Potatis och rotfrukter
1 kg potatis
600 g potatis (stora)
2 palsternackor, ca 150 g
2 knippor (ca 1½ kg) morötter
1 knippa rädisor

Frukt och bär
2 citroner
1 l blandade frusna bär

Bröd, mjöl och gryn
500 g pasta (spiraler,  fjärilar etc)
2 dl bulgur
6 msk majsstärkelse

Matfett
6 msk flytande matfett
1 dl rapsolja
½ dl kallpressad oliv- el rapsolja

Mjölkprodukter och ost
150 g fetaost
2 dl lätt creme fraiche
6 dl mjölk
4 dl matlagningsgrädde
2 dl riven ost
2 dl matyoghurt
250 g Kesella

Kött, Fisk och ägg
800 g laxfilé (el annan fisk)
ca 400 g kycklingfilé av lår el bröst
450 g benfri kassler
400 g köttfärs av nöt, lamm el blandfärs
8 ägg

Kryddor/Smaksättare/Övrigt
salt (fin och fling)
peppar, mald (svart och vit)
3 msk strösocker
½ dl muscovadosocker el farinsocker
½ dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 msk ättika
1 hönsbuljongtärning el 1½ msk konc fond 
1 fiskbuljongtärning el 1½ konc msk fond
2 grönsaksbuljong-tärning el 3 msk konc fond
2 tsk oregano
2 tsk timjan
1 msk torkad mynta
½ krm kajennpeppar
1 tsk curry
1 tsk malen kanel
2 msk tomatpuré
½ dl vitvinsvinäger
24 grillpinnar (trä)