Bröd som jäser över natten, ca 20 st
25 g jäst
5 dl vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust lantbrödsmjöl
7½-8 dl vetemjöl
Gör så här
Smula jästen i en bunke. Tillsätt kallt vatten, mjölk, salt och honung. Rör ner ljust lantbrödsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö över lite vete mjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa i kylskåp över natten.
Sätt ugnen på 250°C. Strö ut ½ -1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubb lorna skall vara kvar. Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca ½ dl. Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm. Skär degen i 6-7 cm breda remsor. Dela varje remsa i 5-6 delar på snedden. Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek. Lägg bröden på bakplåtspappers-klädda plåtar.
Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 min.