Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Ett frasigt täcke gör fisken extra spännande. Fisken bakas i ugnen medan potatisen kokar. Till fisken serveras en fransk grön saks röra, ratatouille, som blir en god sås till.
500-600 g färsk eller fryst fisk
av t ex lax, torsk, kolja, sej
1 tsk salt
2-3 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta
1 bit hårdost, ca 50 g
2 skivor vitt bröd
1 knippa persilja
1 tsk dragon
50 g matfett, mjukt
Tillbehör
Pressad potatis
Ratatouille
Kålrotssallad
Bröd
Ratatouille
2 gula lökar, ca 120 g
1 röd paprika, ca 125 g
1 grön paprika, ca 125 g
1 gul paprika, ca 125 g
1 squash, ca 400 g
1 aubergine, ca 400 g
2 msk flytande matfett
2 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
1 lagerblad
1-2 tsk timjan
2 pkt krossade tomater á 500 g
Salt, peppar
Förbered
Koka 600 g extra potatis som sparas till onsdagens köttfärsgratäng.
Spara hälften av ratatouillen till den vegetariska lasagnen på måndag.
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C. Skölj de färska fiskfiléerna eller skär det något tinade fiskblocket i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg fisken på ett smort, ugnssäkert fat, salta och droppa över pressad citron. Det frasiga brödtäcket gör man lättast i en matberedare med kniven monterad. Börja med vitlöken. Tillsätt sedan osten i bitar, därefter torrt vitt bröd i bitar, persilja och dragon. Hacka alltsammans och tillsätt till sist det mjuka matfettet. Fördela blandningen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen tills gratängen fått fin färg, ca 15-20 min.
Ratatouille
Skala och hacka löken. Klyv, kärna ur, skölj och strimla paprikorna. Skär squash och aubergine i bitar. Hetta upp matfettet i en gryta och fräs grönsakerna utan att de får färg. Tillsätt pressad vitlök, pressad citron och kryddor. Slå på de krossade tomaterna och låt småputtra under lock minst 30 min. Mot slutet av koktiden kan man ta av locket och låta ratatouillen koka ihop. Smaka av med salt och peppar.