Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Äppelskinka

Att tillaga en stek behöver inte vara svårt. I detta recept kokar du skinksteken i en smakrik, kryddig buljong – enkelt och praktiskt!  

1 kg färsk skinka av gris
1 gul lök
2 dl koncentrerad äppeljuice
1 l vatten
2 tsk salt
2 msk soja
1 bit hel ingefära
10 kryddnejlikor
1 lagerblad

Sås
5 dl buljong
2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar

Rotfruktsgratäng
8 potatisar, ca 600 g
3 st morötter, ca 225 g
1 palsternacka, ca 75 g
1 persiljerot, ca 75 g
1 vitlöksklyfta
6 dl mjölk
2 tsk saltpeppar
2 dl riven ost

Tillbehör
Rotfruktsgratäng
Vitkålssallad med morot och äpple
Broccoli
Stekta äppelklyftor
 

Förbered
Hälften av det tillagade köttet samt den överblivna buljongen används till tisdagens wok. Kom ihåg att blöt lägga och koka bruna bönor under helgen inför måndagens middag.

Gör så här
Skala löken och skär den i klyftor. Koka upp äppeljuice, vatten, salt, soja, ingefära, kryddnejlikor, lagerblad och lök. Lägg i köttet, sätt i mätstickan till digitaltermometern och sjud under lock. Vänd köttet efter 30 min. Sjud köttet tills innertemperaturen är 65°C. Låt köttet ligga kvar i buljongen 20 min. Sila och mät upp 5 dl buljong (spara resten till tisdagens wok). Såsen gör du så här: Vispa ut majsstärkelsen i lite vatten. Rör ner redningen i buljongen. Koka 2-3 min. Tillsätt matlagningsgrädden. Smaka av med salt och peppar.

Rotfruktsgratäng
Om man kokar rotfrukterna i mjölken innan man gratinerar dem, får man en härlig, krämig gratäng! Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär potatis och rot frukter i tunna skivor. Koka upp mjölk med pressad vitlök och salt i en kastrull. Lägg i rot frukterna och låt sjuda ca 5 min under omröring då och då tills de börjar bli mjuka. Smaka av. Lägg ner rotfruktsblandningen i en ugnssäker form och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i 200°C ca 20 min.