Mattraditioner
Maten och måltiden har stor social- och kulturell betydelse för människor i hela världen. Maten hör tätt samman med ursprung, trygghet och social förankring, därför brukar matvanorna vara något som man sent överger. Det finns många olika faktorer som styr vårt val av mat, religionen är en. Men även arv,
traditioner, ekologi och ekonomi spelar in.
Matvanorna ser också olika ut beroende på var man bor eftersom man påverkas av sin närmiljö och sin omgivning.
Sverige har i alla tider haft invandring från andra länder. Många rätter som vi idag säger är typisk
svensk husmanskost har egentligen sitt i ursprung utomlands. Varken köttbullen, kåldolmen, lutfisken eller lussebullen är genuint svensk, lika lite som pizzan, hamburgaren eller kebaben. Både köttbullar och kåldolmar har vi hämtat från Turkiet där dessa rätter heter det keftas och dolmades. Köttfärssås och spagetti som finns på varje svenskt middagsbord minst en gång i veckan, kom till Sverige som en ”exotisk” rätt på 50-talet. Idag får vi nog kalla det för svensk husmanskost. Detsamma gäller för pizzan.
Många av
världens maträtter kan spåras till några få, gemensamma råvaror, t ex vete som används som utgör basen i många kulturers mat i form av pasta, bulgur, cous cous, bröd. Svensktillverkad pasta finns på var mans bord idag, kanske blir det likadant med bulgur i framtiden?
Potatisen kom sent in i svenskarnas medvetande eller på de svenska borden. Först på 1700-talet kom den första potatisen hit från Sydamerika.
Vår brödkultur har verkligen berikats genom alla nya svenskar. Den höll på att försvinna bland degiga sirapslimpor och svampiga fombröd.
Sverige är idag ett mångkulturellt land. Mer än 1 miljon människor i Sverige har idag ett annat ursprung än det svenska. Detta berikar vårt land på många sätt, inte minst när det gäller maten.
För den som inte räknar sig som religiös är ändå religionen och dess traditioner viktig för identiteten. Religionen och dess mattraditioner påverkar oss mycket mer än vad vi själva kanske tror.
Artikelns sökord
Mattraditioner,
Mångkulturell mat,
Svensk husmanskost