Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Wokade grönsaker med skinka

I den här woken tar du vara på den kokta äppelskinkan som du har förberett och sparat sedan söndagens middag eller annat färdigtillagat, kallt kött. Köttet strimlas och wokas tillsammans med säsongens grönsaker. Buljongen som äppelskinkan kokade i blir en perfekt sås med smak av ingefära och äpple.

200 g äppelskinka el annat kokt kött
600 g blandade wokgrönsaker t ex:
• morot
• palsternacka
• broccoli
• blomkål
• savoykål
• paprika
• röd lök
1-2 msk rapsolja

Woksås
5 dl buljong från äppelskinkan
2 msk majsstärkelse (Maizena)
1 msk äppelcidervinäger

Tillbehör
Bulgur (för att få en röd bulgur, tillsätt 1-2 msk finriven rödbeta i kokvattnet).
Bröd

Gör så här
Börja med woksåsen. Häll 5 dl av buljongen i en kastrull och vispa i 2 msk majsstärkelse. Låt koka upp under omrörning. Smaka av med äppelcidervinäger. Strimla skinkan. Skala och strimla morot och palsternacka. Skär broccoli och blomkål i små buketter. Strimla vitkål och paprika. Skala och klyfta löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wokpanna. Lägg i rotfrukterna och grönsakerna lite  i taget. Börja med de hårdaste. Tillsätt sist det strimlade köttet. Rör hela tiden tills allt är upp hettat och fått lite färg. Servera med såsen.

OBS! Ha högsta temperatur på plattan hela tiden under wokningen.