Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Köttfärsgratäng

Om du har köttfärssås och kokt potatis över är denna maträtt i stort sett redan fixad!
Köttfärssåsen här 
är en enklare variant, där du kokar köttfärs, lök och kryddor i krossade tomater.

Du kan välja blandfärs, köttfärs från gris, nöt eller lamm eller ett vegetariskt alternativ av t ex quorn eller soja. Eller byt helt enkelt ut färsen mot 2 dl torkade gröna eller röda alinser.

Köttfärssås
400 g köttfärs
1 pkt krossade tomater, ca 500 g
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kinesisk soja
2 msk tomatpuré
1 riven morot, ca 75 g
1 tsk oregano
Salt, peppar


600 g kokt potatis

2 dl riven ost

Äggstanning
4 dl mjölk
4 ägg
lite salt och peppar

Tillbehör
Haricots verts eller andra grönsaker
Pizzasallad  
Bröd 

Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Börja med köttfärssåsen. Koka upp krossad tomat, hackad gul lök, pressad vitlök, soja och tomatpuré. Tillsätt lite färs i taget under omrörning, låt koka upp emellan. Blanda i riven morot. Låt såsen koka i 10 min. Smaka av med ev. kryddor och låt såsen koka upp. 

Skär den kokta potatisen i skivor. 
Vispa samman ägg och mjölk  till äggstanningen. Varva i en ugnssäker form köttfärsröra och potatisskivor. Häll på ägg- och mjölkblandningen och strö över den rivna osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.