Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fiskfilé i vit sås med variation

Så enkelt och så gott! Sjuden fiskfilé med en smaksatt vit sås. Den vita såsen är en användbar grundsås som kommer igen i flera maträtter. Till stuvning tar du dubbel mängd vetemjöl för att få en tjockare konsistens.

600 g fiskfilé t.ex. torsk, kolja, vitling, sej, rödspätta
+ koka 400 g extra fisk till måndagens fiskpudding

Kokspad
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning el 1½ msk konc fond

Vit sås
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl el majsstärkelse (Maizena)
1-2 msk flytande matfett
(1-2 msk grädde)
(1 tsk pressad citronsaft till fisk)
Salt, peppar

Smaksättning
alt 1. 2 hårdkokta, hackade ägg, hackad dill
alt 2.  ½ dl hackat grönt, t.ex. dill, persilja, gräslök, timjan
alt 3.  1-2 tsk curry
alt 4.  1 tsk dragon
alt 5.  1-2 msk riven pepparrot

Tillbehör
Kokt potatis
Morotssallad
Haricots verts
Citronklyfta

Gör så här
Sjudning av fisk: Skölj fiskfiléerna. Skär stora filéer i portionsbitar, små tex spätta filéer, kan rullas. Fryst fiskblock skärs i skivor. Lägg ner fisken i en låg vid kastrull. Lägg rullad fiskfilé med skarven nedåt. Koka upp vatten och buljongtärning. Häll över spadet som ska täcka fisken. Sjud på svag värme tills fisken är vit helt igenom när du skär i den.

Såsen: Häll hälften av mjölken  i en kastrull och vispa ut mjölet. Häll i resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Tillsätt matfett och ev. grädde. Smaksätt med lite pressad citron samt salt och peppar. Låt såsen koka ett par min. Tillsätt någon av smaksättningarna.

Tips!
Gör egna ”fiskpinnar”! Skär ett fryst ”fisk-block” i 1½ cm tjocka skivor. Vänd skivorna först i vispat ägg och sedan i ströbröd. Stek dem sedan gyllenbruna i matfett