Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!
Detaljerad sökning »Så enkelt och så gott! Sjuden fiskfilé med en smaksatt vit sås. Den vita såsen är en användbar grundsås som kommer igen i flera maträtter. Till stuvning tar du dubbel mängd vetemjöl för att få en tjockare konsistens.
600 g fiskfilé t.ex. torsk, kolja, vitling, sej, rödspätta
+ koka 400 g extra fisk till måndagens fiskpudding
Kokspad
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning el 1½ msk konc fond
Vit sås
4 dl mjölk
2 msk vetemjöl el majsstärkelse (Maizena)
1-2 msk flytande matfett
(1-2 msk grädde)
(1 tsk pressad citronsaft till fisk)
Salt, peppar
Smaksättning
alt 1. 2 hårdkokta, hackade ägg, hackad dill
alt 2. ½ dl hackat grönt, t.ex. dill, persilja, gräslök, timjan
alt 3. 1-2 tsk curry
alt 4. 1 tsk dragon
alt 5. 1-2 msk riven pepparrot
Tillbehör
Kokt potatis
Morotssallad
Haricots verts
Citronklyfta
Gör så här
Sjudning av fisk: Skölj fiskfiléerna. Skär stora filéer i portionsbitar, små tex spätta filéer, kan rullas. Fryst fiskblock skärs i skivor. Lägg ner fisken i en låg vid kastrull. Lägg rullad fiskfilé med skarven nedåt. Koka upp vatten och buljongtärning. Häll över spadet som ska täcka fisken. Sjud på svag värme tills fisken är vit helt igenom när du skär i den.
Såsen: Häll hälften av mjölken i en kastrull och vispa ut mjölet. Häll i resten av mjölken. Koka upp under omrörning. Tillsätt matfett och ev. grädde. Smaksätt med lite pressad citron samt salt och peppar. Låt såsen koka ett par min. Tillsätt någon av smaksättningarna.
Tips!
Gör egna ”fiskpinnar”! Skär ett fryst ”fisk-block” i 1½ cm tjocka skivor. Vänd skivorna först i vispat ägg och sedan i ströbröd. Stek dem sedan gyllenbruna i matfett