Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Pasta på längden och tvären

I Kina har pasta bevisligen funnits sedan urminnes tider. Dess äldsta europeiska historia är osäker, men det finns utmärkta belägg för pasta i medelhavsområdet långt innan 1295, då Marco Polo återvände från Kina.

Det finns väldigt många olika pastasorter med olika form och färg. Man skiljer på torkad pasta (pasta secco) och färsk pasta (pasta fresca), och många pastasorter görs också med eller utan ägg. När man lägger till olika former och färger exploderar antalet varianter av pasta. Det rör sig troligen om flera hundra.

• Penne –betyder ungefär gåsfjäderpennor och är snett skurna pastarör. Penne kan vara räfflade (penne rigate) eller släta (penne lisce).

• Fettuccine – betyder små band och är lång, smal pasta med platt form.

• Gnocchi –förekommer som pastaklimpar baserade på potatis eller som knubbiga snäckor av vanlig pastadeg.

• Farfalle –betyder fjärilar och är fyrkantiga pastabitar som klämts ihop på mitten och veckats till en fjärilsliknande form.

• Eliche –betyder propellrar

Idag hör pastarätter till de mest älskade bland barnen och när man vill ha det vardagsvänligt, snabbt och enkelt är pasta det självklara valet. Pastan har blivit en livräddare av rang. Billigt, snabbt och gott om det lagas på rätt sätt. 

Pröva gärna något nytt och spännande från vår receptbank!