Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Fiskpudding

En fantastisk enkel och god rätt där du använder risgrynsgröt som bas och blandar i ägg och kokt fisk. Följer du veckomatsedeln så använder du fisken du förberett på lördagen.

Risgrynsgröt ca 5 dl
¾ dl rundkornigt ris (grötris)
1½ dl vatten
½ msk flytande matfett
1 krm salt
4 dl mjölk

Fiskpudding
2 ägg
Salt, peppar
5-6 dl kokt fisk (= 400 g okokt)
Matfett

Tillbehör
Kokt potatis
Gröna ärter
Rårivna morötter
Dillsky = Koka upp 2½ dl vatten,
1 fiskbuljongtärning och 1 msk majsstärkelse.
Låt koka ca 5 min. Tillsätt ½ dl hackad dill.

Gör så här
Mät upp ris, vatten, matfett och salt i en rymlig kastrull eller gryta. Koka upp och koka under lock på svag värme ca 10 min. Tillsätt mjölken och rör om. Koka upp på nytt, passa så att det inte kokar över. Låt sedan gröten svälla under lock på svag värme i ca 40 min. Rör då och då. Om gröten är för tunn, koka den några min utan lock. Om gröten är för tjock, späd med lite mjölk och rör om. Låt svalna.

Sätt ugnen på 225°C. Vispa samman äggen och blanda med den avsvalnade gröten. Smaka av med salt och peppar. Dela fisken i bitar. Ta bort alla ben. Vänd ner fisken i smeten. Häll den i en smord ugnssäker form. Lägg några klickar matfett överst. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

Tips!
Risgrynsgröt är många barns favorit – koka dubbel sats och ät till frukost eller kvällsmat.