Söndag+stek=sant! Laga söndagsstek!
Tycker du att
söndagsstek låter som något ur en förgången tid? I så fall är det väl dags att damma av stekgrytan och återuppliva lite gammaldags matkultur och mattradition. Bättre
söndagsmat finns knappast.
Har du väl gjort grundjobbet till en
stek, kan du nämligen låta
steken puttra för sig själv medan dofterna från långkoket sprider sig i hemmet. Koket ger ett underbart smakrikt kött och på köpet får du en sås som är det godaste du kan tänka dig.
Söndag och
stek till middag hör ihop för många, speciellt i den äldre generationen. Vid många familjesammankomster så kommer ofta söndagssteken till heders igen. Min barndoms
söndagsstek har kanske i sin mer traditionsenliga form försvunnit och andra favoriträtter har tagit dess plats. Det är naturligtvis inget fel i det - huvudsaken är att vi träffas och har det trevligt tillsammans över en bit mat.
Generellt så förändras matvanorna och tiden vi lägger på att laga mat blir allt kortare. Men ge gärna matlagningen på helgen lite tid. Det är aldrig för sent att ta upp ”gamla” traditioner igen.
Av alla svenska ”
söndagsstekar” anses nog
slottssteken vara den mest berömda. Du kan använda styckningsdelar som innanlår, rostbiff eller fransyska. Servera
slottssteken med kokt potatis eller hasselbackspotatis, inlagd gurka, gelé och brun sås. Många tycker att det allra godaste med slottsstek är såsen, så gör inte för lite…
Slottsstek
Artikelns sökord
Söndagsstek,
Slottsstek,
stek till middag,
söndagsmat