Slottsstek, 6 port
1 kg benfritt nötkött
1 gul lök
1 morot
50 g rotselleri
1 msk smör
1 kvist timjan
1 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 kryddpepparkorn
1 1/2 msk sirap
3 msk vinäger
3 msk tomatpuré
6 ansjovisfiléer
3 dl köttbuljong
5 dl steksky
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 dl vispgrädde
Gör så här
1. Skala och hacka löken, ansa och skölj morot och selleri och skär dem i 3 cm stora bitar. Bryn köttet runt om i smör i en gjutjärnsgryta och låt sedan grönsakerna bryna med.
2. Tillsätt kryddor, sirap, vinäger, tomatpuré och ansjovisfiléer samt hälften av buljongen. Låt steken bräsera under lock på svag värme, spä med resten av buljongen under stekningen. Stek till en innertemperatur av 75°, det tar 1 1/4–1 1/2 timme.
3. Mät upp stekskyn, som nu ska vara ca 5 dl. Blanda samman vetemjöl och smör till en redning. Klicka i redningen under omrörning till önskad konsistens, tillsätt grädde och låt såsen koka några minuter. Sila och smaksätt med ytterligare kryddor om det behövs. Ta bort snöret från steken och skär den i tunna skivor.