Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Låt säsongens råvaror berika maten

Vårens matsedel
Våren bjuder på många härliga primörer. Späda morötter, rädisor, sparris, vårlök och svensk gurka dyker upp i grönsaksdiskarna. Och man kan hitta de första späda nässelskotten i någon solig glänta. Men fortfarande är det de lagringsdugliga rotfrukterna och vitkålen som härskar. Grillen plockas fram igen ur sitt vinteride och grillsäsongen börjar. Traditionellt har man också ätit ägg och kyckling på våren då hönorna började värpa igen efter vintern.

Sommarens matsedel
På sommaren kan vi frossa i alla säsongens grönsaker, frukt och bär. Och äntligen får vi njuta av färskpotatis. Knippgrönsaker, mjäll vitkål, bladgrönsaker, tomater i olika färger och löksorter finns det gott om och mycket, mycket mera. Både odlade och vilda bär bjuds och de första frukterna börjar mogna. Sommarmatlagningen ska vara enkel och praktisk. Gärna mat som fungerar såväl inomhus som utomhus, på semester eller på utflykt. ”Allt-i-ett-mat” eller kall mat passar bra.
 
Höstens matsedel
Morot, kålrot, rödbeta, rotselleri – höstens är rotfrukternas tid! Passa på och använd även lite udda varianter av rotfrukter såsom polkabeta, gulbeta och rotpersilja. Alla kålsorter är som bäst nu - vitkål, rödkål, savojkål, blomkål, broccoli – för att nämna några! Svenska frukter av alla de slag har säsong. Och i skogen finns svamp att plocka. Även om det numera finns lammkött året om så är det hösten lammets verkliga högsäsong precis som för viltkött. Mustiga, grytor, gratänger och soppor värmer under både fina och höstruskiga dagar.
 
Vinterns matsedel
Vinterns råvaror påminner om höstens. Rotfrukter och kål av alla de slag dominerar. Nu är det också tid för att äta citrusfrukter och andra exotiska varianter när det inte finns så mycket av de svenska frukterna.