Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »


Skolstart!

Med skolstarten gör sig också vardagslunken påmind. Mellanmål, middagar och matsäckar ska planeras, samtidigt som tid och pengar ska räcka till. Här vill vi på hungrig.nu hjälpa dig. Med enkla recept och tips hoppas vi ge dig och din familj en godare och skönare hösttermin. Vissa rätter känner du säkert igen, medan andra har chans att bli nya favoriter. Varsågod – vardagen är serverad!

När hösten kommer och skolorna börjar är det dags att gå tillbaka till vardagsrutinerna. När barnen kommer hem från skolan på eftermiddagarna är det viktigt att barnen snabbt får ny energi så de orkar leka och läsa läxor. Och det behöver inte alls vara tråkigt!

Alla vet hur viktigt det är att äta en bra frukost, men vi glömmer lätt bort att mellanmål är minst lika viktiga, oavsett om man är barn eller vuxen. Eftersom man använder alla sinnen när man äter är det bra med ett mellanmål som är tilltalande för ögat samtidigt som det ger en härlig smakupplevelse och nödvändig energi. Mellanmål håller oss pigga, ger kraft och ork. Efter en lång skoldag, lek och bus är det bra om mellanmålet snabbt och enkelt kommer på bordet när barnen kommer hem och med lite förberedelser kan de lätt ordna mellanmålet själva.

Mellanmål spar dig tid
Bra mellanmål har många fördelar och en av dem är att barnen står sig längre till nästa huvudmål vilket i sin tur ger föräldrarna mer tid att förbereda kvällsmålet. Med ett bra mellanmål går det att undvika middagsstress och kurrande magar och istället vinna tid till middagsbestyren.

Förbered och gör det lätt för barnen
Mellanmål är oftast en kall måltid och därför behöver inte barnen själva använda spisen. Med smarta förberedelser slipper de handskas med vassa köksknivar och elektriska kökstillbehör. Genom att skiva upp, mosa eller riva frukt och grönsaker kvällen innan eller på morgonen kan barnen själva garnera sin smörgås. En smoothie kan även den göras i förväg så barnen bara behöver hälla upp den i ett glas när de kommer hem från skolan.

Tips!
Smoothies kan varieras i det oändliga! Använd den frukt du har hemma om du saknar något i recepten. Hitta på en egen favorit!

Om du har syrliga frukter eller bär i din smoothie och vill att den ska smaka lite sötare, mixa ner en banan i stället för socker. Det blir både gott och hälsosamt! Ett tips kan vara att om du har bananer hemma som börjar bli övermogna – skala dem , skär i bitar och frys ner! De blir perfekta till smoothies!

Använd produkter med lite eller inget socker. Mat med mycket socker ger snabb energi och mättnad för stunden men mycket mindre näringsämnen. Plocka sommarens och höstens bär och frukter för att använda till mellanmålen.

Mer tips på mellanmål hittar du i receptbanken på hungrig.nu

 

Smoothies |Variera påläggen |Energi med rätt mellis |Krispig müsli