Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Broccoli - kungen bland grönsakerna

Broccoli en av de mest näringsrika grönsakerna, ibland kallad kungen bland grönsakerna. Den kallas så för att den är så fullproppad med nyttigheter. Dess populäritet beror med säkerhet också på att den är god, vacker och lätt att variera.

Ät hela broccolin!
De gröna huvudena är blomsamlingar som sitter i knippen på stjälkarna. Eller egentligen är det blomkoppar. Du kan äta de gröna "blomknopparna", stjälken och bladen. Stjälken är mild och krispig. Jättegod både som knapergrönsak och tillagad (det godaste på hela broccolin enligt mig). Om stjälken är grov kan den behöva skalas för att bli av med de grova nerverna. Bladen är godast att tillaga om de inte är mycket späda. I vissa kulturer är det traditionellt mest stjälken som används. I andra, däribland Sverige, är det vanligast att blomkonopparna används. Men självklart ska vi äta allt!

Rå eller tillagad
Rå passar den i sallader och kokt som ensamrätt eller som tillbehör till olika maträtter, både varm och kall. Kall, kokt broccoli kan serveras med vinägrettsås, gärna med lite senap i. Men den är även jättegod i gratänger, soppor, att steka, på pizza och i stuvningar.Den kan ätas både rå och är god att koka några få minuter i lättsaltat vatten. Lättkokt är viktigt, kokar den för länge tappar den spänst och färg. Har du möjlighet att ångkoka broccoli är det att rekommendera.  

Näringsbomb
Broccoli är rik på mängder av vitaminer och mineraler. Broccoli innehåller ordentligt av både C-, A- och K-vitamin, folsyra, kalcium, järn och en viktig antioxidant som kallas sulforafan och så klart – kostfiber. Broccoli innehåller med andra ord massor av näringsämnen som får oss att må bra. 

Förvara i plast i kyl
Broccolin skall vara mörkt grön och spänstig. Broccoliblomman är känslig för uttorkning. Den förvaras bäst i kylskåp skyddad med plast. Förvara den skild från grönsaker som avger etylengas (ex vis äpplen, tomater, päron). Etylenet gör att broccolin snabbt mognar, gulnar och blir lite besk. Överlag så är det alltid bäst att försöka använda den så färsk som möjligt.

Fryst broccoli tinas gärna i vatten
Fryst broccoli är en snabb och enkel genväg. Dessutom väldigt vacker färg och mild och god. Om den tinas i mikrovågsugn med ytterst lite vatten finns risk att det blir små brännskador i den. Slå hellre kokhett vatten på den och häll av vattnet när den tinat. Eller tina broccolin i mikron med vatten så det nästan täcker.

Från Medelhavsområdet till Sverige
Broccoli odlades redan för 2000 år sedan av romare och greker.  I Sverige har broccoli funnits sedan 1950-talet. Den har utvecklats från vilda kålsorter som växer i hela Medelhavsområdet. Broccoli kallades förr sparriskål och är en nära släkting till blomkål.

 

Broccolisoppa | Nudelwok med broccoli och kyckling | Broccoli och kesopaj | Pizza med fräst broccoli | Senapsmarinerad broccoli | Sallad med broccoli, apelsin, kronärtskocka

 

Av Cecilia Sassa Corin, matkonsult, Hushållningssällskapet