Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Majs - så gyllengul, så god och så enkel att tillaga.

På sensommaren och tidig höst brukar det finnas svenska, färska majskolvar att få tag i. Varmt solgula och fantastiska. Majskolvar är ett perfekt, lättlagad litet mellanmål eller kanske en hel kvällsrätt med bröd och pålägg till. Andra tider av året kan vi köpa kolvar eller bara kornen konserverade eller frusna.  

Majskorn passar bra i sallader, i salsor/röror, i bröd eller grytor. Prova att blanda i pannkakssmet, köttfärssås eller med sojaprotein. Kolvarna kan kokas eller grillas. 

Det finns tre olika sorter, och av dem används sockermajs som grönsak. Övrig majs går till djurfoder. Sockermajs odlas för självplock på många platser i Sverige under augusti – september - passa på att plocka och fyll i förråden! Innan du fryser dem tar du av blasten och förväller dem några minuter i lättsaltat vatten. Låt svalna och frys sedan in i plastpåsar.
Avnjut en kokt majskolv med lite salt och smör eller som ett gott och tillbehör till grillat, mums!!! För det går bra att grilla färsk majs, med eller utan blast eller djupfryst majs som helst bör tina innan. "Majshållare" (skaft med vassa piggar att sticka i majsändarna) är praktiska hjälpmedel vid förtäring.

Kokt majskolv recept
Plocka fram en kastrull eller panna där majskolvarna får plats. Koka upp rikligt med vatten. Salta om du vill. Skala bort bladen runt kolvarna och koka i 5-10 minuter. Servera med lite smör eller oljedressing, gourmetsalt samt nymalen svartpeppar från kvarn. Eller skölj i kallt vatten om du ska ha dem till annat.

Grillad majskolv recept
Koka majsen som ovan, spola i kallt vatten och skär eventuellt i portionsbitar. Det går också bra att utgå från konserverad eller fryst. Pensla dem med lite olja och krydda. Grilla tills den fått fin ljus brun färg. Gott som tillbehör till det mesta grillat. Vill du inte koka majsen så går det bra att grilla den direkt, men då får den ligga på i en 20 minuter. Grilla på svag värme lite vid sidan av glöden så att den inte bränns. Den kan också grillas med bladen på. Blötlägg då hela majskolven så blasten inte tar eld lika lätt. Den blir då liksom ångkokad under blasten. Grilla ca 20-30 minuter.

Majs är vanlig basföda med anor
Majs räknas till våra allra äldsta sädesslag och kulturväxter. Efter vete och ris i ordningen är majs det viktigaste och mest spridda sädesslaget i världen.

I borrhål i Mexico City har man hittat majspollen mer än 80 000 år gamla. I många sydamerikanska länder utgör majsen basföda. Majsen blir bröd och nachos. Den ingår i grytor och olika röror. Enligt indianerna var majs gudarnas mat. Människan var också skapt utifrån majs. I Nordamerika räddade den många nybyggare från svält.

Majs ingår i tusentals produkter. Det är alltså inte bara vid matbordet du tar del av majsens välsignelser, utan hundratals gånger per dag. Majs är den mest odlade växten i USA. Majs på tvären och längden blir foder, en del blir stärkelse till industrin, bränsle, en del blir frukostflingor, popcorn eller hamnar i burkar. En bråkdel säljs och njuts färsk när majs är som godast.

 

Grönsakspannkaka |Jambalaya |Pastasallad med kyckling till buffé |Korv och böngryta