Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

 

Provsmaka potatis!

Oktober är den stora potatismånaden och vi har många goda mathelger att se fram emot. Mångfalden är stor och många potatissorter gör åter entré i matbutikerna. Passa på att göra en potatisprovning på potatisens dag den 26 oktober! Det är spännande och hjälper dig att upptäcka potatisens mångfald.


Potatis skördas fortfarande över stora delar av landet. Balansgången mellan att låta potatisen ligga kvar i jorden, och att hinna plocka upp den innan frosten kommer, håller pulsen uppe bland odlarna.

Ta tillfället i akt och bjud på potatisprovning. Välj ut 4–6 sorter i matbutiken och koka dem. Jämför sedan färg, smak och konsistens. Det är faktiskt mycket större skillnad än man kan tro om man provar olika sorter vid ett och samma tillfälle. Här är några exempel men många butiker har också ett stort utbud av olika delikatesspotatisar.

King Edward har ett ljust, nästan vitt kött och en spröd och mjölig konsistens. 
Mandelpotatis har en djupgul färg och en närmast krämig konsistens.
Sava är en trotjänare som fortfarande håller. Den har en gyllengul färg och en tydlig fast karaktär.
Princess är lite söt i smaken och har en tilltalande knölform och yta.
Lady Felicia är ljusgul med stabila kokegenskaper.
Vicking är en ljus sort som gränsar åt vitt kött. Den har en lite ovanlig långoval form.
Asterix är också en mycket bra sort som är lätt att variera i matlagningen. Den passar till det mesta och särskilt vacker att rosta med skalet på.

En annan variant av provsmakning kan vara att koka en och samma potatissort; kokt med och utan skal, i saltat och osaltat vatten respektive att avbryta koket när potatisen är t ex 96 respektive 99 grader i mitten. En och samma sorts potatis kan smaka olika och ha varierande konsistens beroende på vilken jord den odlats i.

Koka potatisen i lättsaltat vatten, lika mycket salt till alla sorter. Avbryt kokningen när potatisen är 96 grader i mitten så förutsättningarna blir så lika som möjligt för de olika sorterna. Ånga av och provsmaka nykokt.

På en smakprovningen kan det det vara bra att bedöma potatisens färg, smak, doft och konsistens. Vid en potatisprovning kan det vara till hjälp att använda potatisens så kallade smakord för att försökas förklara och analysera smaken; smör, kastanj, konservärta, frysärta, kronärtskocka, paprika, beska, mandel. Men det förekommer även smaker som sparris och hasselnöt. Mer om potatisens smakord finns på svenskpotatis.se

 

 

Bildkälla: Svensk Potatis

Visste du att Under oktober månad lagras det in ungefär 400 000 ton potatis i kyllager. Denna potatis ska sedan räcka fram till maj nästa år.

Tips! Rosta olika potatissorter i samma panna och komplettera med färska rotsaker och betor av god kvalitet. Morötter, palsternacka, kålrot, gul- och polkabetor till exempel. 

Märknings av potatis | Märknings av potatis Potatisgratäng med höstsmak |Potatislåda med kaviar och dill | Smakrikt potatismos

 

Mer om potatis hittar du genom "sök" i övre högra hörnet på hemsidan och fler recept hittar du i receptbanken.