Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Släpp in barnen i köket!

Förena nytta med nöje - släpp in barnen i köket. Det finns många fördelar med att låta barnen vara med i matlagningen! Delaktigheten ökar barnets självförtroende, motorik, nyfikenhet och skapar förhoppningsvis ett intresse för livet. Det är en vinnande situation för alla. Prova gärna Appen MatGlad som passar nybörjare i alla åldrar!

Lagar ni mat ihop får ni inspirerande tid tillsammans. Matlagning är en demokratisk syssla och det finns något för alla att göra, liten som stor.

Det gäller som vuxen att släppa lite på kontrollen om barnen ska göra framsteg i köket. Det behöver inte bli perfekt – huvudsaken är att barnen tycker det är kul. LFörsök bortse från att det blir lite rörigt!

Den som är med och lagar mat blir mer nyfiken på mat och blir mer benägna att smaka och utforska smakens värld. Barnen får bekanta sig med olika råvaror både i rått och tillagat tillstånd. Och upptäcka alla dofter, smaker och konsistenser!! De som får smaka många olika saker redan som riktigt liten blir mer öppen för nya maträtter. De får också större och vidare smakpreferenser och blir vana vid olika och nya smake och dofterr. Att inte våga smaka eller umgås runt en måltid kan vara något av ett socialt handikapp så det är bra att få goda förutsättningar med sig från början.

Alla barn älskar att lösa uppgifter och även de allra minsta kan hjälpa till med matlagningen. Matlagning ökar barns självförtroende! Matlagningen övar också många färdigheter som t ex motorik. Barnen får också träna på att räkna, mäta och öva på att hälla mm.

Låt barnen välja maträtt när de ska laga mat. Och börja gärna med någon älsklingsrätt som är lätt att laga. Köttfärssås kan vara en bra nybörjarrätt liksom någon soppa. Att få vara med och göra dagens sallader, grönsaker, dip och annat är också bra start.

Det är inte dumt att inleda matlagningen med att handla tillsammans om man har tid. Då får barnen ännu mer känsla för råvarorna.

Riktigt små barn kan skära banan med smörkniv eller rulla egna små bullar när ni bakar. De lite större barnen kan få hjälpa till att välja kryddor genom att lukta och smaka. Ett perfekt sätt att ha roligt tillsammans och samtidigt träna barnets olika sinnen.

Ladda hem appen MatGlad som på ett pedagogiskt och inspirerande sätt gör det enkelt att följa recept och laga mat för nybörjare som kan läsa. Eller använd appen tillsammans med barnen. Appen MatGlad är prisbelönt och strukturerar arbetet med att handla, plocka fram och laga mat som gör det enkelt och kul att laga mat! Bra rätter ur appen att starta med kan vara recept ur kategorin Busenkelt och frukosträtter. Läs mer på matglad.nu 

Tips för små minikockar:
- Rulla bullar
- Skära banan och gurka med bordskniv
- Skölja grönsaker
- Pensla med flytande matfett
- Provsmaka
- Garnera
- Göra dipsås och dressing
- Göra enklare maträtter
- Hälla vatten och mjöl med decilitermått
- Vispa och blanda
- Knäcka ägg
- Duka bordet

Artikelns sökord
Barn och matlagning, Matlagning