Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Baljväxterna – bra för oss och miljön

Baljväxter är växtrikets förnämsta proteinkälla och finns i många färger, former och storlekar. Goda är de och nyttiga! Förutom proteiner, innehåller de också fibrer, B-vitamin och mineralämnen som kalcium, fosfor och järn. Dessutom finns det nu flera svenskodlade varianter att välja mellan!

Baljväxter har många fördelar ur miljösynpunkt. De kräver lite gödsel och inte så mycket bevattning. Från miljö- och klimatsynpunkt är det därför klokt att vi i Sverige odlar mer baljväxter. Det är bra för oss att äta mer baljväxter och om vi ersätter en del av köttet med baljväxter sparar det miljön. Det är mer energikrävande att framställa kött än baljväxter.

Det är inte helt nödvändigt att blötlägga bönor. Men de blir jämnare och snabbare kokta om de får ligga i vatten över natten. Tycker du att det är svårt att komma ihåg att blötlägga bönor och kikärter? Passa på en kväll, när du vet att du är hemma nästa dag. Lägg ett par sorters bönor i blöt för att dagen efter koka dem. Välj en stor kastrull, så kokar det inte över. Bönorna sköter sig själva. Koka en stor sats och frys in i mindre påsar, så har du alltid bönor och ärter tillgängliga när du behöver dem. På detta sätt blir bönor snabbmat. Många olika varianter av bönor finns att köpa färdiga på burk. Då är det bara att skölja dem och sedan tillsätta både i varma och kalla rätter.

Linser kokar snabbt. Gröna linser behöver du bara blötlägga 10 minuter innan du kokar dem. Röda linser kan du bara hälla kokande vatten över och äta när vattnet svalanat. Slå bort vattnaet och blanda linserna i salladen.

Många tycker de blir gasiga i magen av bönor och linser. Ett knep är att slå bort kokvattnet efter 10-15 minuter och låta bönorna koka färdigt i nytt vatten. Vill man göra det riktigt enkelt för sig köper man blötlagda och kokta bönor och linser som finns i tetrapack eller i burk. En riktigt bra produkt!

Ett tips när du kokar kikärter! Blanda lite gurkmeja i vattnet under kokningen – då får de en svagt gul färg och blir väldigt vackra i sallader!