Receptbanken

Välj vad du vill laga. Därefter väljer du vad du har i kylen eller det du är sugen på!

Detaljerad sökning »

Vad innebär märkning av livsmedel?

Man kan hitta en hel del information om ett livsmedel på förpackningen. Det finns numera också många symbolmärkningar som ska hjälpa för att hitta nyttigare eller mer miljövänliga val. Men det är inte alldeles lätt att ha koll på vad alla märkningar står för. Märkningen av livsmedel ska vara enkel och korrekt så att du som konsument inte blir lurad när du handlar mat. Märkning av exempelvis näringsinnehåll, sammansättning, vikt, volym, ursprung och produktionssätt måste alltså stämma.

För att man som konsument ska kunna välja mellan olika förpackade livsmedel i handeln finns detaljerade regler för hur livsmedel ska märkas med exempelvis ingrediens förteckning, vikt och bäst före-dag. Vid köp av oförpackade livsmedel över disk får man fråga butikspersonalen om information. På livsmedelsverkets hemsida kan man hitta allt man vill veta om märkning av livsmedel.


Märkningen ger konsumenten möjlighet att...

… få valuta för sina pengar
Bra märkning gör det lättare att jämföra pris och kvalitet. Konsumenten kan jämföra vikten hos olika produkter. Ingrediens förteckningen ger besked om vilka ingredienser som livsmedlet tillverkats av. I de flesta fall ska det stå på förpackningen hur mycket av den karaktärsgivande ingrediensen eller kategorin av ingredienser, till exempel kött, som har använts.

… undvika sådant man inte tål
För den som särskilt vill veta vad som ingår i ett livsmedel, till exempel på grund av överkänslighet, ger ingrediens förteckningen de nödvändiga upplysningarna.

… undvika gamla livsmedel
De flesta livsmedel ska märkas med bäst före-datum och anvisningar om hur livsmedlet ska förvaras. Mycket känsliga livsmedel märks med sista förbrukningsdag.

… välja hälsosamma livsmedel
Vissa magra och fiberrika livsmedel med låg halt av socker och salt får märkas med ett nyckelhål. För den som vill ha mer detaljerad information om näringsinnehållet i livsmedel märker många företag frivilligt sina produkter med innehållet av bland annat energi, protein, kolhydrater och fett.

… veta vem man kan kontakta
Alla livsmedel ska märkas med namn och adress (eller telefonnummer i Sverige) till antingen den som har tillverkat, förpackat eller sålt varan. I vissa fall märks livsmedel med ursprungsplats.

… veta hur maten ska tillagas
Vissa livsmedel ska till exempel spädas eller behöver andra tillagningsanvisningar.


Vart vänder man sig om man har frågor?
Om du har frågor om märkning av livsmedel - vänd dig i första hand till butiken där du köpte varan.

Du kan också ta kontakt direkt med den som tillverkat den. På varje förpackning med livsmedel som säljs måste det finnas en adress, eller ett telefonnummer i Sverige, dit man kan vända sig med frågor om produkten.

Om man misstänker att märkningen är felaktig kan man kontakta kommunen, vanligtvis dess miljö- och hälsoskyddsförvaltning eller motsvarande.

Källa: www.slv.se 

Artikelns sökord

Märkning av livsmedel, tillagningsanvisningar, Ingrediens förteckning