Fräsigt värre
Att fräsa betyder att ett livsmedel upphettas i fett på svag värme utan att det tar färg. Fräsningen ger en djupare och fylligare smak på maten. Fräst lök skall bli glansig, nästan genomskinlig och svagt gyllengul men inte brun. Fräsning kan göras i både gryta och stekpanna. Gör du t ex en gryta så fräs direkt i grytan för att minska mängden disk och rationalisera ditt arbete.
När du fräser ett livsmedel lockas livsmedlets olika smaker fram. Smaken kan bli mjukare, fylligare och en viss sötma kan framträda. Många kryddor, buljongpulver och tomatpuré kan också få ett större smakdjup av att fräsas med. När du fräser skall det dofta gott men inte bränt.
Det är vanligt att fräsa lök av olika slag, olika grönsaker, svamp, kryddor som t ex curry, paprikapulver och kummin, tomatpuré och även buljongpulver kan få en utvecklad smak av att fräsa med på slutet. Umami, en av våra grundsmaker, fungerar som smakförstärkare och finns ofta i proteinrika livsmedel men även i t ex buljong, selleri, vitlök, tomat, svamp och spenat. Att fräsa med lite av just dessa livsmedel kan ge extra mumsig och fyllig smak.
Eftersom temperaturen är ganska låg vid fräsning, runt 100-150 grader, så går det bra att använda både olja, flytande och fast matfett eller smör. Det är bra att använda olja eller flytande matfett av hälsoskäl om inte den speciella smörsmaken önskas. För att inte temperaturen skall bli för hög är det bra att hälla olja eller flytande fetter i pannan eller grytan tillsammans med några bitar av det som skall fräsas. Använder du smör eller margarin ska färgen på fettet vara ljusgul. Sänk värmen rejält när det börjat fräsa och rör om ofta.
Innan du börjar fräsa:
Skala grönsaker om det behövs eller tvätta dem rena. Många gånger skalar vi av gammal vana utan att det egentligen behövs.
Skär eller hacka det som skall fräsas i mindre bitar. Du kan skära för hand eller hacka i maskin med det får inte bli blött och mosigt. Lök passar dock inte att hacka i maskin, den blir blöt och får en besk smak.
Fräs gärna i den panna eller gryta som maträtten sedan skall lagas färdig i så tar du vara på alla goda smakämnen och minskar mängden disk.
Proppa inte i för mycket i pannan eller grytan när du fräser, då snarare det kokar än fräser. Fräs i så fall i omgångar eller i olika pannor.
Det går ofta bra att hoppa över fräsningen om du har bråttom, fettmängden i maten minskar men smaken blir lite annorlunda och lite mer ”spretig”.
Cecilia Sassa Corin, Matkonsult, Hushållningssällskapet